Μπάιντεν για φόνο Νασράλα: Ήταν απονομή δικαιοσύνης – Στηρίζουμε το Ισραήλ στο δικαίωμα στην αυτοάμυνα

Μπάιντεν για φόνο Νασράλα: Ήταν απονομή δικαιοσύνης – Στηρίζουμε το Ισραήλ στο δικαίωμα στην αυτοάμυνα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε το πλήγμα στη Βηρυτό που σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ ως «ένα μέτρο δικαιοσύνης για τα πολλά θύματά του» και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν πλήρως το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, δόθηκε εντολή στον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν να ενισχύσει τις αμυντικές δυνάμεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή ως μέτρο αποτροπής τυχόν επίθεσης και για να μειωθεί ο κίνδυνος κλιμάκωσης του πολέμου. Επανέλαβε τέλος ότι στόχος των ΗΠΑ είναι να αποκλιμακώσουν τις συγκρούσεις στη Γάζα και τον Λίβανο με διπλωματικά μέσα. Ο Μπάιντεν δεν σχολίασε τη δήλωση του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, που είπε ότι θα εκδικηθεί τον θάνατο του Νασράλα.

Νωρίτερα, ο Χαμενεΐ, κηρύσσοντας πενθήμερο πένθος στο Ιράν για τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ, είπε ότι «το αίμα του μάρτυρα δεν θα μείνει χωρίς εκδίκηση» και ότι άλλοι θα τον διαδεχθούν στην πορεία που χάραξε. Ο Νασράλα «δεν ήταν ένα άτομο, ήταν ένα μονοπάτι και μια σχολή σκέψης και αυτό το μονοπάτι θα συνεχιστεί», ανέφερε στην ανακοίνωσή του που διαβάστηκε από την κρατική τηλεόραση της χώρας.

Ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν κατηγόρησε τις ΗΠΑ για τον θάνατο του Νασράλα, εν μέρει επειδή εφοδιάζουν με προηγμένα όπλα το Ισραήλ. «Οι Αμερικανοί δεν μπορούν να αρνηθούν τη συνενοχή τους», δήλωσε. Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν πλήρως το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και «ξεκαθάρισε ότι θα προστατεύσουν τις αμερικανικές δυνάμεις και υποδομές στην περιοχή» όπως ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του σήμερα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν είχε δύο τηλεφωνικές επαφές με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ, και ότι τον διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να αποτρέψουν το Ιράν και τις υποστηριζόμενες από την Τεχεράνη οργανώσεις να εκμεταλλευθούν την κατάσταση στον Λίβανο ή να κλιμακώσουν τη σύγκρουση.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έδωσε εντολή σήμερα σε ορισμένους υπαλλήλους της αμερικανική πρεσβείας στη Βηρυτό και στα μέλη της οικογένειάς τους να φύγουν από τον Λίβανο καθώς κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ Σαγιέντ Χασάν Νασράλα από το Ισραήλ.

«Το προσωπικό της Πρεσβείας των ΗΠΑ στη Βηρυτό απαγορεύεται να κάνει προσωπικά ταξίδια χωρίς προηγούμενη άδεια», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Μπορεί να επιβληθούν πρόσθετοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί στο προσωπικό υπό την ευθύνη του Αρχηγού της Αποστολής, με μικρή έως καθόλου προειδοποίηση λόγω αυξημένων ζητημάτων ασφάλειας ή απειλών» πρόσθεσε. Η Ουάσινγκτον επίσης απηύθυνε έκκληση στους Αμερικανούς πολίτες να φύγουν από τον Λίβανο όσο υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες πτήσεις.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx