Χολώθηκαν οι Σουηδοί επειδή ο ΠΟΥ τους έβγαλε “κίτρινη κάρτα”

Χολώθηκαν οι Σουηδοί επειδή ο ΠΟΥ τους έβγαλε “κίτρινη κάρτα”

Οι σουηδικές αρχές κατήγγειλαν σήμερα την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) να κατατάξει το σκανδιναβικό βασίλειο μεταξύ των χωρών στις οποίες σημειώνεται “ισχυρή επανεμφάνιση κρουσμάτων του νέου κορονοϊού” και επιμένουν ότι “έγινε πολύ κακή ερμηνεία των σουηδικών δεδομένων”.

Ο αρμόδιος για την Ευρώπη κλάδος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είχε περιλάβει χθες, Πέμπτη, τη Σουηδία σε έναν κατάλογο ένδεκα συνολικά χωρών στις οποίες «η επιτάχυνση της μετάδοσης έχει επιφέρει ισχυρή επανεμφάνιση του ιού”.

Η Σουηδία υπενθυμίζεται  ότι είχε επιλέξει την ανοσία της αγέλης επιβάλλοντας ελάχιστους περιορισμούς στον πληθυσμό.

Και η Αλβανία και τα Σκόπια

Στον εν λόγω κατάλογο περιλαμβάνονται επίσης η Αρμενία, η Μολδαβία, η Βόρεια Μακεδονία, το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κιργιστάν, η Ουκρανία και το Κοσσυφοπέδιο.

Στις χώρες αυτές, όπως αναφέρει ο ΠΟΥ «η επιτάχυνση της μετάδοσης επέφερε μια ισχυρή επανεμφάνιση του ιού. Αν αυτή δεν τεθεί υπό έλεγχο, θα οδηγήσει τα συστήματα υγείας της Ευρώπης στο χείλος του γκρεμού, για μια ακόμη φορά».

Το φέρει βαρέως

Η δήλωση αυτή χαρακτηρίστηκε σήμερα «πολύ βαριά» από τον Σουηδό επιδημιολόγο Άντερς Τέγκνελ, της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας, ο οποίος ερωτήθηκε σχετικά από τη δημόσια σουηδική τηλεόραση. (Είναι εκείνος που όταν τον ρώτησαν για τους χιλιάδες θανάτους στη χώρα είπε “ίσως ήταν λάθος μου να μην ζητήσω λίγο περισσότερα μέτρα, mea culpa”).

«Έχουμε έναν αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων που εντοπίζονται στη Σουηδία, όμως αυτό συμβαίνει επειδή κάνουμε πολύ περισσότερα διαγνωστικά τεστ σε σχέση με πριν», επέμεινε ο επιδημιολόγος, κάτι όμως που ισχύει πλέον για όλες τις χώρες -όλες δηλαδή κάνουν πλέον πολλαπλάσια τεστ, αφου οι περισσότερες δεν είχαν καν επαρκή αριθμό τεστ στις αρχές.

Ταυτόχρονα, επέμεινε,  «οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις μονάδες εντατικής μειώνονται». Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, “αυτή τη στιγμή εισάγονται στις μονάδες εντατικής των νοσοκομείων περίπου δέκα άνθρωποι την ημέρα, έναντι περίπου 40 κατά την κορύφωση της επιδημίας τον Απρίλιο”, είπε, θεωρώντας το αυτό μάλλον  καλό σημάδι. Στη χώρα έχουν ήδη πεθάνει 5.220 άνθρωποι  και έχουν “αδειάσει” τα γηροκομεία, ενώ πολλοί δήμοι λαμβάνουν πλέον μέτρα με δική τους πρωτοβουλία λόγω της έξαρσης που διαπιστώνουν. Και κάποιοι δήμοι καταγγέλλουν επίσης ότι η εικόνα που έχουν με την έξαρση δεν “συμφωνεί” με τα επίσημα στοιχεία και ότι “αντί να πηγαίνουμε καλύτερα, πάμε χειρότερα”.

Οι διακοπές

Γιατί όμως αντέδρασαν οι Σουηδοί; Μια ερμηνεία είναι ότι δεν θέλουν να τους χαλάσει ο ΠΟΥ τις διακοπές τους. Επίσης, παραμένοντας στην “κόκκινη λίστα” μειώνονται οι οικονομικές τους συναλλαγές και τα ταξίδια με άλλες χώρες, ενώ εξαρχής μοναδικός στόχος της ανοσίας της αγέλης που επεδίωξαν, ήταν να διασωθεί η οικονομία της χώρας. Εντούτοις με τις δικές τους μετρήσεις (και όχι με του ΠΟΥ) αυτή τη στιγμή παρά τη μεγάλη εξάπλωση του ιου (63.890 κρούσματα είναι τα επίσημα), έχει αναπτύξει αντισώματα μόλις το 5% του πληθυσμού. Σε ασκήσεις επί χάρτου προέβλεπαν εντός μηνών να έχουν φτάσει το 50%. Επίσης δεν είναι διόλου σαφές ότι όσοι παρουσιάζουν αντισώματα δεν ξανανοσούν, όπως έδειξε και η περίπτωση του 20χρονου συμπατριώτη τους στην Κρήτη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx