Δεν βρίσκει αντικαταστάτη του αρχιστράτηγού του ο Ζελένσκι

Δεν βρίσκει αντικαταστάτη του αρχιστράτηγού του ο Ζελένσκι

Ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας Ολεξάντρ Σίρσκι δέχθηκε πρόταση να αντικαταστήσει τον προϊστάμενό του Βαλέρι Ζαλούζνι ως διοικητής των ενόπλων δυνάμεων, αλλά αρνήθηκε, δήλωσε σήμερα στο Reuters πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Οι αρνήσεις που εισπράττει ο Ζελένσκι, σε συνδυασμό και με τις πιέσεις που δέχεται από ΗΠΑ, πιθανόν να τον αναγκάσουν όχι μόνον να συνεχίσει να συνυπάρχει με τον Ζαλούζνι, αλλά να αποδεχτεί χωρίς καβγάδες και τις εισηγήσεις του. Ουκρανικά και αμερικανικά μέσα αναφέρονται στη διαμάχη (και αντιζηλία) των δύο ανδρών εδώ και μήνες, παρά τις επίσημες διαψεύσεις.

Εδώ και μια εβδομάδα πολλά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε τελικά από τον στρατηγό Ζαλούζνι, επικεφαλής του ουκρανικού στρατού, να παραιτηθεί, αλλά εκείνος αρνήθηκε, παρότι του προτάθηκε να διοριστεί στρατιωτικός ακόλουθος σε όποια πρεσβεία ήθελε.

Η αποχώρησή του από την ηγεσία του στρατού θα σήμαινε μια ριζική αναδιοργάνωση του ουκρανικού στρατού σε μια φάση μεγάλης αβεβαιότητας. Οι δύο άνδρες έχουν κακές σχέσεις εδώ και μήνες, αφ΄ ενός γιατί ο Ζελένσκι θεωρεί ότι ο Ζαλούζνι έχει πολιτικές φιλοδοξίες (κάτι που ο στρατηγός επισήμως αρνείται), αφ΄ετέρου για διαφωνούν στην χάραξη της τακτικής.

Η πηγή του Reuters δεν ήταν σε θέση να πει ακριβώς πώς και πότε προτάθηκε η θέση στον Σίρσκι. Ούτε ήταν σε θέση αν πει αν ο Σίρσκι αρνήθηκε επειδή θεωρεί καλύτερό του τον Ζαλούζνι, ή επειδή απλά συμφωνεί με τον Ζαλούζνι στην τακτική και στρατηγική, και διαφωνεί με τις απόψεις του Ζελένσι. Το γενικό επιτελείο στρατού και η προεδρία της Ουκρανίας δεν απάντησαν μέχρι στιγμής στο αίτημα του πρακτορείου Reuters για σχολιασμό της είδησης.

Ο Ζαλούζνι θεωρείται ήρωας από πολλούς στην Ουκρανία αφού οι στρατιώτες του υπερασπίστηκαν με επιτυχία το Κίεβο απέναντι στις δυνάμεις της Μόσχας πριν από δύο χρόνια. Σύμφωνα με ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ο Σίρσκι και ο επικεφαλής των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών Κύριλλος Μπουντάνοφ θεωρούνται οι πιθανότεροι διάδοχοι του Ζαλούζνι.

Υπό τη διοίκηση του Ζαλούζνι, η Ουκρανία κατάφερε να αποκρούσει την αρχική επίθεση της Μόσχας διαψεύδοντας όλες τις πιθανότητες που ήταν εναντίον της και στη συνέχεια ανέκτησε μεγάλα τμήματα κατεχόμενου εδάφους αργότερα το 2022. Η άμυνα του Κιέβου και μια αστραπιαία προώθηση στη βορειοανατολική περιοχή Χάρκοβο ήταν υπό την επίβλεψη του Σίρσκι. Όμως η πολυαναμενόμενη αντεπίθεση της Ουκρανίας το 2023 δεν κατάφερε να προωθηθεί στις οχυρωμένες ρωσικές θέσεις που επεδίωκε στον  νότο και την ανατολή. Δεν είναι σαφές προς το παρόν πώς θα έβλεπαν οι σύμμαχοι του Κιέβου στη Δύση κινήσεις για αντικατάσταση του Ζαλούζνι, που παραμένει πολύ δημοφιλής στην Ουκρανία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι