Δένδιας από Κολινδρό: Η εθνική κληρονομιά δεν είναι κειμήλιο ούτε η ελευθερία δεδομένη

Δένδιας από Κολινδρό: Η εθνική κληρονομιά δεν είναι κειμήλιο ούτε η ελευθερία δεδομένη

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, εκπροσώπησε την Κυβέρνηση, σήμερα, Κυριακή 25 Φεβρουαρίου, στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της επανάστασης του Κολινδρού, η οποία έγινε στις 22 Φλεβάρη του 1878.

Μετά την κατάθεση στεφάνου, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, είπε μεταξύ άλλων, τα εξής: «Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και μεγάλη χαρά για μένα να παρευρίσκομαι σήμερα εδώ στον Κολινδρό της Πιερίας, στην επέτειο των 146 ετών από την επανάσταση του Ολύμπου, την επανάσταση των Μακεδόνων εναντίον του Οθωμανικού ζυγού.

»Ο επίσκοπος Κίτρους Νικόλαος και ο Κοσμάς Δουμπιώτης ύψωσαν εδώ το Λάβαρο της Επανάστασης και η Μακεδονική Επανάσταση του 1878 ξεπέρασε τα γεωγραφικά όρια της Πιερίας. Τροφοδότησε συνολικά το πνεύμα για την εθνική μας ολοκλήρωση. Αποτέλεσε επίσης ένα ακόμα διαχρονικό σύμβολο της σχέσης του Ορθόδοξου Κλήρου με το Ελληνικό Έθνος. Η εθνική κληρονομιά δεν υφίσταται για να αποτελεί απλώς κειμήλιο. Ειδικά μάλιστα στην εποχή που ζούμε σήμερα. Μια εποχή γεμάτη πρωτοφανείς προκλήσεις και σε ένα περιβάλλον που με εξαιρετική ταχύτητα προκύπτουν νέοι κίνδυνοι.

»Οφείλουμε να εδραιώσουμε την εθνική μας ενότητα και την εθνική μας ομοψυχία, όχι ως αρετή, αλλά ως υπαρξιακή ανάγκη να διατηρήσουμε την πίστη όλων μας στο συλλογικό, που υπερβαίνει το ατομικό. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας υπογραμμίζουν ακριβώς αυτό το συλλογικό, τη συλλογική αντίληψη και τη συλλογική προσπάθεια.

»Είναι βεβαίως πατριωτικό μας καθήκον να τιμάμε την μνήμη των προγόνων μας, ιδίως αυτών που αγωνίστηκαν. Αλλά δεν είναι μόνο ζήτημα αποκατάστασης δικαιοσύνης. Είναι ζήτημα δημιουργίας προτύπων και υποδείγματος γιατί, κυρίες και κύριοι, η ελευθερία των λαών, όπως αποδεικνύει δυστυχώς ο 21ος αιώνας δεν είναι δεδομένη. Οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε. Γιατί για να υπάρχεις πρέπει να μπορείς να αμυνθείς».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx