Δεύτερη δόση ίσως χρειαστούν όσοι έκαναν το Johnson & Johnson

Κρούσματα ψεύτικων εμβολιασμών, Όλγα Μαύρου

Ανοιχτό αφήνουν το ενδεχόμενο να χρειαστούν και δεύτερη δόση του εμβολίου, όσοι εμβολιάστηκαν με το σκεύασμα της Johnson & Johnson, αφήνουν Αμερικανοί επιστήμονες. Λοιμωξιολόγοι και ειδικοί στα εμβόλια αναφέρουν ότι μια δεύτερη δόση του ίδιου σκευάσματος ή κάποιου άλλου εμβολίου τεχνολογίας mRNA, μπορεί να χρειαστούν για την επίτευξη της απαραίτητης ανοσίας.

Ο λόγος του προβληματισμού έγκειται στο ότι δεν είναι ακόμα γνωστό το ακριβές ποσοστό αποτελεσματικότητας του σκευάσματος της Johnson & Johnson απέναντι στις νέες μεταλλάξεις και συγκεκριμένα στη νέα μετάλλαξη “Δέλτα”. Αξιοσημείωτο είναι ότι η συγκεκριμένη νέα μετάλλαξη, αναμένεται να κυριαρχήσει στην Ευρώπη, αλλά και τις ΗΠΑ, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Ο Μάικλ Λιν, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ δήλωσε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι άνθρωποι που κάνουν το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι λιγότερο προστατευμένοι». Αντίστοιχα και ο Πίτερ Χότεζ από το Ιατρικό Κολλέγιο Μπέιλορ δεν είναι αρνητικός και στο ενδεχόμενο ανάμειξης των εμβολίων, αλλά όχι προτού δοθούν περισσότερες οδηγίες και κατευθύνσεις από τους αρμόδιους οργανισμούς φαρμάκων.

Η Johnson & Johnson υπογράμμισε από μεριάς της ότι δεν υπάρχουν ακόμη επιβεβαιωμένα διαθέσιμα δεδομένα αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου απέναντι στη μετάλλαξη “Δέλτα”, αλλά ότι διεξάγει έρευνας που θα φέρουν απαντήσεις. Πάντως, βρετανικές μελέτες επιβεβαίωσαν ότι τα εμβόλια των Pfizer και AstraZeneca παρέχουν ικανοποιητικό βαθμό ανοσίας έναντι της συγκεκριμένης μετάλλαξης, ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και ο αντίστοιχος αμερικανικός οργανισμός, ελλείψει στοιχείων, δεν προτρέπουν ακόμη σε τέτοιες αναμείξεις.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι