Διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του Αρμένιου Πρωθυπουργού

Ο Σταύρος Λυγερός για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Περίπου 10.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, συγκεντρώθηκαν σήμερα στο κέντρο της αρμενικής πρωτεύουσας, του Γερεβάν, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού της χώρας, Νικόλ Πασινιάν.

Οι διαδηλωτές και η αντιπολίτευση θεωρούν τον Πασινιάν υπεύθυνο για την καταστροφική -όπως χαρακτηρίζουν- συνθήκη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με την οποία η αυτόνομη περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ έχασε σημαντικά εδάφη. Πρόκειται για την ογκωδέστερη διαδήλωση της αντιπολίτευσης από την έναρξη των κινητοποιήσεων αμφισβήτησης κατά του πρωθυπουργού της Αρμενίας.

Η συμφωνία, που υπογράφηκε μεταξύ του Μπακού και του Γερεβάν την 9η Νοεμβρίου με μεσολάβηση της Ρωσίας, προβλέπει σημαντικά εδαφικά κέρδη για το Αζερμπαϊτζάν και κρίθηκε καταστροφική από πολλούς Αρμενίους, που ζητούν έκτοτε την παραίτηση Πασινιάν. Μεταξύ των διαδηλωτών, ορισμένοι κρατούσαν σημαίες της Αρμενίας και του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ άλλοι φωτογραφίες στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο μέτωπο.

«Εξαιτίας του Νικόλ Πασινιάν η πατρίδα μας, ο λαός μας επλήγησαν σε τέτοιο βαθμό που θα χρειαστούν γενιές ολόκληρες για να κλείσουν οι πληγές», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μάνια Κασατριάν, 49 ετών. Στο σημερινό του τηλεοπτικό διάγγελμα ο πρωθυπουργός της Αρμενίας δήλωσε πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί και είπε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή είναι να οργανώσει την επιστροφή αιχμαλώτων αλλά και των σορών των θυμάτων. Η Αρμενία έχασε στον δίμηνο πόλεμο 2.300 στρατιώτες, ενώ σκοτώθηκαν και πάνω από 50 άμαχοι.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι