Διαφωνούν φέτος Ρώσοι και Εσθονοί για 250 σημαδούρες στα όρια στον ποταμού Νάρβα – Αλλάζουν κάθε άνοιξη

Διαφωνούν φέτος Ρώσοι και Εσθονοί για 250 σημαδούρες στα όρια στον ποταμού Νάρβα – Αλλάζουν κάθε άνοιξη

Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ εκδήλωσαν την συμπαράστασή τους προς την Εσθονία, μετά το φερόμενο ως μεθοριακό επεισόδιο με τη Ρωσία. Οι δύο χώρες οριοθετούν κάθε άνοιξη, λόγω των καιρικών αλλαγών, τα σύνορα στον ποταμό που μοιράζονται, τον Νάρβα, αλλά φέτος ,η Ρωσία δεν συμφώνησε με την πρόταση της Εσθονίας. «Είναι τεχνικό ζήτημα», είπε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, πιθανόν σε μια προσπάθεια επισήμως να το υποβιβάσει.

Ο Νάρβα είναι το φυσικό σύνορο της Εσθονίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία και φέτος είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται θέμα για τις σημαδούρες που οριοθετούν τα σύνορα, αν και η ένταση άρχισε από το Φλεβάρη του 2022.

«Μίλησα με την πρωθυπουργό Κάγια Κάλας και της είπα ότι το ΝΑΤΟ είναι αλληλέγγυο προς τον Εσθονό σύμμαχό μας, απέναντι σε κάθε απειλή κατά της κυριαρχίας του», δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας της Βορειοαντλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεγκ.

«Αυτό το συμβάν στα σύνορα είναι μέρος ενός ευρύτερου μοτίβου προκλητικής συμπεριφοράς και υβριδικών ενεργειών από τη Ρωσία, μεταξύ άλλων στα θαλάσσια και χερσαία σύνορά της, στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας. Η απομάκρυνση την Πέμπτη από τη Ρωσία σημαδούρων που οριοθετούν σε ένα ποτάμι τα σύνορά της με την Εσθονία είναι απαράδεκτη», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Οι Εσθονοί ακτοφύλακες δήλωσαν χθες ότι, Ρώσοι ομόλογοί τους απέσυραν κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης προς Πέμπτη σημαδούρες που είχαν τοποθετηθεί στον ποταμό Νάρβα, ο οποίος χωρίζει τις δύο χώρες, στο πλαίσιο μιας συνοριακής διαφοράς.

Η Εσθονή πρωθυπουργός το χαρακτήρισε “μεθοριακό επεισόδιο” καθώς οι χώρες της Βαλτικής διατηρούν τεταμένες σχέσεις με τη Ρωσία μετά την εισβολή αυτής στην Ουκρανία.

Η θέση των πλωτών αντικειμένων ανάμεσα στη Ρωσία και την Εσθονία αποτελεί αντικείμενο διαφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, αφότου ξεκίνησε η πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, ανέφεραν η εσθονική αστυνομία και η συνοριοφυλακή.

Ο ποταμός Νάρβα πηγάζει από μια λίμνη μεταξύ της Ρωσίας και της Εσθονίας και εκβάλλει στον κόλπο της Φινλανδίας, στη Βαλτική Θάλασσα.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε χθες, Πέμπτη, πως τα σύνορα της Ρωσίας στη Βαλτική θα πρέπει να συνάδουν με το διεθνές δίκαιο και πως η εργασία του ρωσικού υπουργείου Άμυνας για την αποσαφήνιση των συνόρων είναι τεχνικής φύσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ και Ria Novosti

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι