Διάγγελμα του Σολτς για τις πλημμύρες στη Γερμανία

Διάγγελμα του Σολτς για τις πλημμύρες στη Γερμανία
epa11050717 A view of the waters of Aller River flooding Verden city, northern Germany 31 December 2023. Germany Chancellor Olaf Scholz arrived in Verden as he travels to different areas in Germany devastated by current flooding. Thousands of emergency forces are engaged in securing and rescue operations in northern Germany. EPA/STR

Η Γερμανία πλήττεται από έντονες βροχοπτώσεις και αντιμετωπίζει σε πολλές περιοχές πλημμυρικά φαινόμενα

Ο καγκελάριος της Γερμανίας κάλεσε σήμερα τη χώρα σε ενότητα για να αντιμετωπίσει τις πλημμύρες που σημειώνονται σε πολλές περιφέρειες έπειτα από σφοδρές βροχοπτώσεις που κινητοποιούν εδώ και μια εβδομάδα τις αρχές και τις υπηρεσίες διάσωσης.

«Ο καιρός, η φύση, μας θέτουν μια πρόκληση με τις πλημμύρες τις οποίες αντιμετωπίζουμε σε πολλές περιοχές εξαιτίας των καταιγίδων αλλά και επειδή λιώνουν τα χιόνια λόγω τω υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών. Πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε αυτά ενωμένοι», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς στη διάρκεια επίσκεψής του σε μία από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο.

Ο καγκελάριος μετέβη το μεσημέρι στο Βερντέν επί του Άλερ στην Κάτω Σαξονία (βόρεια Γερμανία) για να επιθεωρήσει τα μέτρα προστασίας και να απευθυνθεί στον τοπικό πληθυσμό, καθώς και στις υπηρεσίες διάσωσης.

Ευχαρίστησε «τους αμέτρητους πολίτες, άνδρες και γυναίκες, πυροσβέστες και εθελοντές, που προσφέρουν το χρόνο τους και διακινδυνεύουν για να είναι ασφαλείς οι κάτοικοι στις περιοχές που έχουν πλημμυρίσει ή κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν», είπε.

Σφοδρές βροχοπτώσεις, καθώς και οι πάγοι που λιώνουν προκαλούν εδώ και περίπου μια εβδομάδα υπερχειλίσεις ποταμών σε περιφέρειες όπως η Κάτω Σαξονία και η Θουριγγία, αλλά και η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Ορισμένα χωριά ή συνοικίες πόλεων πλημμύρισαν.

Χιλιάδες διασώστες έχουν κινητοποιηθεί για να ενισχύσουν με σάκους άμμου τα φράγματα κατά μήκος των ποταμών που υπερχειλίζουν. «Τα φράγματα αυτά είναι προς το παρόν σταθερά», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Κάτω Σαξονίας, όμως «όσο περισσότερο διαρκεί η πίεση του νερού στο φράγμα, τόσο πιο μεγάλος είναι ο κίνδυνος», προειδοποίησε. Νέες βροχοπτώσεις έχουν ανακοινωθεί για τις επόμενες ημέρες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι