Δικαστήριο: Παράνομο το lockdown στην Καταλονία – Κυβέρνηση: Αναγκαίο μέτρο, τηρήστε το

Ο Σταύρος Λυγερός για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Ισπανικό δικαστήριο έκρινε μέσα σε 24 ώρες από την εφαρμογή της, παράνομη την καραντίνα που επεβλήθη σε πόλη της βόρειας Καταλονίας. Η τοπική κυβέρνηση επέβαλε lockdown λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κορονοϊού και παρά την απόφαση του δικαστηρίου, επιμένει στην απόφασή της και καλεί τον κόσμο να πειθαρχήσει.

Συγκεκριμένα, ο περιφερειακός ηγέτης της Καταλονίας κάλεσε τους 200.000 κατοίκους της πόλης Λερίδα (καταλανικά, Λιέιδα) να ακολουθήσουν τις εντολές περιορισμού της κυβέρνησής του παρά τη δικαστική απόφαση. Η δικαστική απόφαση -από δικαστήριο της Λερίδα -έκρινε ότι πρέπει να ανασταλεί ως παράνομος ο κατ’ οίκον περιορισμός στην πόλη.

«Το δικαστήριο της Λερίδα αποφάσισε να μην επικυρώσει τα μέτρα της απόφασης της 12ης Ιουλίου που έλαβε η περιφερειακή κυβέρνηση, καθώς αυτά είναι αντίθετα προς το νόμο», ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter εκπρόσωπος του δικαστηρίου.

Η απόφαση αυτή μπορεί να προσβληθεί από τις περιφερειακές αρχές.

“Αναζητούμε νομική λύση”  δήλωσε στο Catalunya Radio , εκπρόσωπος του τοπικού υπουργείου υγείας. “Τα μέτρα είναι απαραίτητα. Δεν θα τα είχαμε λάβει αν δεν ήταν απολύτως αναγκαία. Και γι΄αυτό καλούμε τους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν στα σπίτια τους, παρά την αναστολή της εκ νέου επιβολής περιοριστικών μέτρων από τη δικαιοσύνη”.

Ο περιφερειακός ηγέτης της Καταλονίας Κιμ Τόρα δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως είναι αδύνατο να γίνει δεκτή η απόφαση του δικαστηρίου λόγω των κινδύνων που ενέχει και πρόσθεσε πως η κυβέρνησή του θα ψηφίσει διάταγμα προκειμένου να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο αριθμό των κρουσμάτων στην περιοχή.

Η κυβέρνηση της Καταλονίας διέταξε χθες Κυριακή τον κατ΄οίκον περιορισμό των πολιτών που ζουν στη Λερίδα και σε επτά γειτονικούς δήμους -περίπου 150 χλμ. από τη Βαρκελόνη. Ήταν  η πρώτη φορά από την άρση των μέτρων περιορισμού στην Ισπανία στα τέλη Ιουνίου που ελήφθη τέτοια απόφαση στη χώρα. Η προαναφερομενη περιοχή είχε ήδη απομονωθεί από την υπόλοιπη Καταλονία από το Σάββατο, 4 Ιουλίου, προκειμένου οι κάτοικοι να μην εξέρχονται από αυτήν.

Εστίες και σε άλλες περιοχές

Παρόμοια προβλήματα με “μικορεστίες” παρατηρούνται σε όλη την Ισπανία. Οι περιφέρειες της Λα Ριόχα, της Ναβάρα, της Αραγονίας και της Ανδαλουσίας αναμένεται να καταστήσουν υποχρεωτική από σήμερα Δευτέρα τη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, δήλωσαν οι αρχές, έπειτα από τη λήψη παρόμοιου μέτρου στην Καταλονία, στις Βαλερίδες Νήσους και στην Εστρεμαδούρα.

Και στην υπόλοιπη χώρα η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική, αλλά μόνον όταν  δεν είναι δυνατή η τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι