Δικηγόρος Ντούροφ: “Είμαστε νόμιμοι και κάθε κατηγορία αποτελεί παραλογισμό”
29/08/2024«Είναι εντελώς παράλογο να θεωρείται ο επικεφαλής ενός μέσου κοινωνικής δικτύωσης υπεύθυνος για τις όποιες τυχόν εγκληματικές πράξεις διαπράχθηκαν στην πλατφόρμα», δήλωσε ο δικηγόρος του Πάβελ Ντούροφ, ιδρυτή και διευθύνοντα συμβούλου της εφαρμογής Telegram, ο οποίος τέθηκε χθες, Τετάρτη, επισήμως υπό έρευνα στη Γαλλία.
Υπενθυμίζεται ότι απαγγέλθηκαν οι παράνομες πράξεις για τις οποίες “ερευνάται”, του επιβλήθηκε εγγύηση ύφους 5 εκατομμυρίων ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα (Γαλλία) και υποχρεωτικό “παρών” σε αστυνομικό τμήμα δύο φορές την εβδομάδα. Η υπό όρους αποφυλάκιση του Ντούροφ αλλά και το κατηγορητήριο αποφασίστηκαν χθες από ανακριτή και δικαστή αντίστοιχα. Ο Γάλλος δικαστής δήλωσε ότι έθεσε επισήμως τον Ντούρο «υπό έρευνα ως ύποπτος για συνέργεια σε εγκληματικές πράξεις, ως επικεφαλής μιας διαδικτυακής πλατφόρμας που επιτρέπει παράνομες συναλλαγές, εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Επίσης διερευνάται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και για την άρνησή του να συνεργαστεί με τις δικαστικές αρχές.
Η σύλληψή του πυροδότησε δημόσια συζήτηση γύρω από το ερώτημα πού τελειώνει η ελευθερία του λόγου και αρχίζει η λογοκρισία ή κατ΄άλλους η “επιβολή του νόμου”, όπως και για τον βαθμό στον οποίο οι εταιρείες τεχνολογίας θα πρέπει να καθίστανται υπεύθυνες για το περιεχόμενο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Το Telegram χρησιμοποιείται από σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους.
«Το Telegram συμμορφώνεται πλήρως με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για την ψηφιακή τεχνολογία. Είναι εντελώς παράλογο να πιστεύουμε ότι ο επικεφαλής ενός μέσου κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσε να εμπλέκεται σε εγκληματικές πράξεις που δεν τον αφορούν, είτε άμεσα είτε έμμεσα», σημείωσε ο δικηγόρος του Ολιβιέ Καμίνσκι, ο οποίος εκπροσωπεί τον Ντούροφ στη Γαλλία.
Στη Γαλλία το να τεθεί κάποιος επισήμως υπό έρευνα δεν συνεπάγεται ενοχή, ούτε οδηγεί απαραιτήτως σε δίκη, αλλά σημαίνει ότι οι δικαστές θα εξετάσουν αν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να προχωρήσουν σε δίωξη και δίκη. Οι έρευνες μπορεί να διαρκέσουν χρόνια προτού αποφασιστεί η διεξαγωγή δίκης ή να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έχει τη φήμη μανιώδη χρήστη του Telegram, δήλωσε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα σχετικά με την σύλληψη του Ντούροφ στη Γαλλία ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για πολιτική απόφαση» και ότι τη διεξαγωγή της έρευνας αποφάσισαν οι δικαστικές αρχές, όχι η κυβέρνηση.
Ο Μακρόν είχε γευματίσει με τον Ντούροφ το 2018 στο πλαίσιο σειράς συναντήσεων που είχε με επιχειρηματίες του τεχνολογικού τομέα, δήλωσε πηγή προσκείμενη στον Γάλλο πρόεδρο, και στον Ντούροφ δόθηκε η γαλλική υπηκοότητα το 2021 βάσει σπάνιας διαδικασίας για υψηλά ιστάμενα πρόσωπα. Ο Μακρόν φέρεται να του είχε προτείνει να μεταφέρει την έδρα της επιχείρησης στη Γαλλία. Οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι οι Γάλλοι ήθελαν να αγοράσουν την πλατφόρμα ή τουλάχιστον να την “φέρουν” στη Γαλλία για να την ελέγχουν, και όταν απέτυχαν, στράφηκαν στις διώξεις, ανεξαρτήτως της τωρινής στάσης του Γάλλου προέδρου, που αποποιείται τις πολιτικές ευθύνες λόγω του ντόρου περί λογοκρισίας.
Ο Ντούροφ έχει εκτός από τη γαλλική, τη ρωσική υπηκοότητα και άλλες δύο. Ζούσε μονίμως τα τελευταία χρόνια στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όμως έχει ταξιδέψει πολλές φορές σε ευρωπαϊκές χώρες και μάλιστα στη Γαλλία. Από τη Ρωσία είχε φύγει επειδή η ρωσική κυβέρνηση λόγω των αναρτήσεων της ομάδας Ναβάλνι απαιτούσε “να συνεργαστεί με τις υπηρεσίες ασφαλείας” κάτι που δεν έγινε, όμως δεν έγινε και καμία σύλληψη ή προσαγωγή. Οι Ρώσοι θεωρούν ότι ο Ντούροφ διώκεται στην ουσία ως Ρώσος πολίτης κι ας έχει άλλες υπηκοότητες “επειδή για τους Δυτικούς θα ειναι πάντα Ρώσος και δεν θα του συγχωρήσουν την μη συνεργασία με τις υπηρεσίες πληροφοριών τους”.