Ισραήλ: “Μπορούμε να αντιδράσουμε άμεσα έναντι του Ιράν” – “Προετοιμαζόμαστε και για τον Λίβανο”

Ιστορική τεκμηρίωση δια του σινεμά! – Μία απάντηση στον Π. Ζολώτα, Γιώργος Μαργαρίτης

«Τα ισραηλινά στρατεύματα, που αποσύρθηκαν σήμερα από τη Γάζα, το έπραξαν για να προετοιμασθούν για μελλοντικές επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων και στη νότια πόλη του θύλακα, τη Ράφα», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ. Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι ο στρατός της χώρας είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει και το Ιράν -κινήσεις και δηλώσεις που σχετίζονται εν μέρει και με το γεγονός ότι η επίθεση του Ισραήλ στο προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό οδήγησε σε οξύτατες απειλές για αντίποινα.

Επίσης συνδέονται και με το ότι ξαναρχίζουν στην Αίγυπτο διαπραγματεύσεις για όσους ομήρους έχουν επιβιώσει και όρος της Χαμάς για τη διαπραγμάτευση ήταν να ισχύσει πλήρης κατάπαυση του πυρός. Παράλληλα, αν και το Ισραήλ δηλώνει ότι δεν θα υποκύψει στις διεθνείς πιέσεις και δεν θα σταματήσει τον πόλεμο μέχρις ότου εξαλειφθεί η Χαμάς, ρόλο στην προσωρινή έστω ανάπαυλα έπαιξαν και οι εντονότατες αντιδράσεις στην ισραηλινή επίθεση σε ΜΚΟ όπου σκοτώθηκαν Πολωνοί και Αμερικανοί υπήκοοι.

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε σήμερα ότι ο στρατός «τελείωσε την προετοιμασία του, που αφορά στο να μπορεί να αντιδράσει τάχιστα σε οποιοδήποτε σενάριο θα μπορούσε να προκύψει έναντι του Ιράν». Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε, επίσης, ότι ολοκλήρωσε «μια νέα φάση στην προετοιμασία του για πόλεμο στα σύνορα με το Λίβανο», όπου εντείνονται οι ανταλλαγές φονικών πυρών με τη Χεζμπολάχ.

Σε ανακοίνωσή του με τίτλο «Προετοιμασία για τη μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση», την οποία δημοσιοποίησε στον ιστότοπό του, ο στρατός αναφέρει πως «τις τελευταίες ημέρες ολοκλήρωσε μια νέα φάση στην προετοιμασία της βόρειας διοίκησης του πολέμου».

Αυτά τα μέτρα επιμελητείας «επιτρέπουν την άμεση επιστράτευση δυνάμεων εφεδρείας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και την άφιξή τους στη γραμμή του μετώπου σε σύντομο χρονικό διάστημα με όλο τον εξοπλισμό που απαιτείται για τη μάχη», προστίθεται στην ανακοίνωση. Η διοίκηση, διευκρινίζει ο στρατός, είναι έτσι σε θέση «να καλέσει και να εξοπλίσει όλους τους απαραίτητους στρατιώτες μέσα σε διάστημα μερικών ωρών και να τους μεταφέρει στη γραμμή του μετώπου για αμυντικές και επιθετικές επιχειρήσεις».

Ο αρχηγός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων Χέρζι Χαλεβί δήλωσε επίσης σήμερα ότι ο ισραηλινός στρατός είναι σε θέση να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε ιρανική απειλή.

«Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις μπορούν να ελέγξουν το Ιράν», δήλωσε ο Χαλεβί. «Μπορούμε να δράσουμε αποφασιστικά εναντίον του Ιράν σε μέρη κοντά και μακριά. Συνεργαζόμαστε με τις Ηνωμένες Πολιτείες και με στρατηγικούς εταίρους στην περιοχή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι