Δίωξη για 27 η εισαγγελική πρόταση για το Μάτι

Δίωξη για 27 η εισαγγελική πρόταση για το Μάτι

Την αθώωση ενός πυροσβέστη και την παραπομπή 27 πολιτικών και πυροσβεστών προτείνει ο εισαγγελέας μετά από τρίμηνη μελέτη της δικογραφίας για την τραγωδία στο Μάτι, όπου χάθηκαν 102 ζωές. Η εισαγγελική πρόταση είναι να παραπεμφθούν όλοι, πλην ενός, για τα πλημμελήματα της «ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή από υπόχρεο δια παραλείψεως» και της «πρόκλησης σωματικών βλαβών από αμέλεια κατά συρροή από υπόχρεο δια παραλείψεως».

Για εμπρησμό από αμέλεια θα δικαστεί χωριστά ο 65χρονος που φέρεται ως αρχικά υπαίτιος, και κατηγορείται ότι την μοιραία ημέρα, έκαιγε ξερά χόρτα στο οικόπεδό του στο Νταού Πεντέλης. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η φωτιά ξεκίνησε από άλλο σημείο και ότι εκείνος έτρεξε να τη σβήσει όταν είδε καπνούς στην αυλή του. Ο εισαγγελέας προτείνει την αθώωση μόνον ενός κατηγορουμένου, που ήταν συγκυβερνήτης στο συντονιστικό πυροσβεστικό ελικόπτερο.

Η πρόταση του εισαγγελέα θα εξεταστεί από το δικαστικό συμβούλιο που αναμένεται να συμφωνήσει και να ορίσει δικάσιμο τρία χρόνια μετά τον φρικτό Ιούλιο του 2018. Υπενθυμίζεται ότι ο ανακριτής της υπόθεσης είχε προτείνει οι κατηγορούμενοι να μην παραπεμφθούν για πλημμελήματα, αλλά για κακουργήματα, πλην όμως το κακούργημα εν προκειμένω προϋποθέτει δόλο ή σκόπιμη ενέργεια, κάτι που δεν στοιχειοθετήθηκε και η πρότασή του απορρίφθηκε.

Παραμένει δε υπό μελέτη η άλλη δικογραφία για το Μάτι, εκείνη που αφορά σε προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών και σε απόπειρα εκβίασης του πραγματογνώμονα. Σε εκείνην είχε καταγγελθεί ότι ο πραγματογνώμονας εκβιάσθηκε να μην επιρρίψει ευθύνες σε πυροσβέστες και εκφράσθηκαν, όπως ο ίδιος είχε καταθέσει, έμμεσες απειλές.

Η εισαγγελική πρόταση

Στις 680 σελίδες της εισαγγελικής πρότασης αναφέρονται μεταξύ των κατηγορουμένων οι παραλείψεις της πρώην περιφερειάρχου Αττικής Ρένας Δούρου, του πρώην δημάρχου Μαραθώνος Ηλία Ψινάκη, του πρώην γενικού γραμματέως Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη, του νυν αρχηγού της Πυροσβεστικής Στέφανου Κολοκούρη, αλλά και πολλών στελεχών τόσο της Πολιτικής Προστασίας, όσο και της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Η πρόταση χαρακτηρίζει το τραγικό γεγονός ως αποτέλεσμα «συνδυαζομένων και συγκλινουσών αμελών συμπεριφορών» και αναφέρει ότι δεν υπήρξε η αναγκαία προληπτική εναέρια επιτήρηση, αλλά ούτε και η άμεση κινητοποίηση των αρμοδίων για την έγκαιρη κατάσβεση της πυρκαγιάς, δεν κινητοποιήθηκαν άμεσα όλες οι διαθέσιμες επίγειες και εναέριες δυνάμεις λαμβανομένου υπόψιν ότι είχε εκδηλωθεί ταυτόχρονα πυρκαγιά στην Κινέττα, δεν υπήρξε ορθή επιχειρησιακά διαχείριση των εναέριων μέσων, υποτιμήθηκε αρχικά το μέγεθος του κινδύνου, δόθηκε εσφαλμένη επιχειρησιακή προτεραιότητα σε άλλες εστίες πυρκαγιάς και διαπιστώθηκε εν γένει έλλειψη ετοιμότητας όλων των μηχανισμών.

«Οι καταστροφικές συνέπειες ανάγονται στη σύγχυση που προκλήθηκε λόγω έλλειψης σχεδιασμού και συντονισμού, αλλά και στην αναποτελεσματική συνεργασία των συναρμόδιων κρατικών αρχών. Αυτές επέδειξαν ανετοιμότητα, αιφνιδιάσθηκαν και καθυστέρησαν στην κινητοποίηση όλων των υφιστάμενων μέσων περιστολής των τραγικών συνεπειών της φωτιάς, όπως η έγκαιρη εκκένωση οικισμών και η απομάκρυνση και διάσωση πολιτών», αναφέρει η πρόταση.

Ο εισαγγελέας κ. Γιώργος Πολυκράτης αναφέρει ότι ο χρόνος έναρξης της πυρκαγιάς προσδιορίστηκε από στις 16:15 και η αναγγελία του περιστατικού στην Πυροσβεστική έγινε στις 16:41. Παρήλθε όμως σχεδόν μια ώρα για την εντολή για γενική επιφυλακή της Πυροσβεστικής. «Στις 17:30 διατάχθηκε γενική επιφυλακή για την δύναμη όλων των Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος, πλην όμως η ως άνω ενέργεια ήταν απρόσφορη, καθώς είχε ήδη παρέλθει μία τουλάχιστον ώρα από την εκδήλωση της πυρκαγιάς», αναφέρει.

Τονίζει παράλληλα ότι «έμεινε ανεκμετάλλευτη η τότε νεοσύστατη υπηρεσία με τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (drones), ενώ η χρήση τους θα μπορούσε να παράσχει απευθείας εικόνες από τον τόπο της πυρκαγιάς, καθώς και σημαντικές πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για την συμπεριφορά, τον τρόπο εξάπλωσής της και άλλα δεδομένα, που θα συνέβαλαν στην λήψη ορθών επιχειρησιακά αποφάσεων».

Ο εισαγγελέας σημειώνει την μειωμένη παρουσία πυροσβεστικών μέσων, καθώς παρατηρεί ότι στην περιοχή βρίσκονταν μόνο 13 πυροσβεστικά οχήματα μέχρι τις 18:20, ενώ η φωτιά είχε περάσει ήδη διάφορα σημεία την Λ. Μαραθώνος με κατεύθυνση προς το Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι. Επιχειρούσε  δε μόνον ένα ελικόπτερο τα πρώτα 20 λεπτά στο Μάτι και ένα δεύτερο αποφασίσθηκε να σταλεί στην Κινέτα.

Ο εισαγγελέας τονίζει ότι το πρόβλημα η Πυροσβεστική το φόρτωσε ουσιαστικά στην Αστυνομία: «Κατόπιν κλήσεων στο 199 από πολίτες, οι οποίοι ανέφεραν σοβαρά και κρίσιμα περιστατικά για ανθρώπους, που κινδύνευε η ζωή τους από την εξελισσόμενη πυρκαγιά, αντί να προωθηθούν πυροσβεστικές δυνάμεις στις συγκεκριμένες διευθύνεις των κινδυνευόντων ατόμων για την διάσωσή τους, οι τηλεφωνητές – χειριστές του 199 δεν ενήργησαν προς διάσωση των ατόμων που κινδύνευαν από την πυρκαγιά, αλλά διαβίβαζαν τα περιστατικά αυτά στις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες αφενός δεν είχαν σχετική αρμοδιότητα, αφετέρου δεν διέθεταν γνώσεις και μέσα, για να προβούν σε διάσωση ατόμων από πυρκαγιά» αναφέρει.

Δραματικοί διάλογοι

Παραθέτει ο εισαγγελέας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ο εισαγγελέας και στιχομυθία της δικογραφίας: «Γύρω γύρω τώρα καίγονται όλα, θα έχουν καεί όλα. Εμείς είμαστε μέσα, έχει πολύ καπνό. Χάλασε το αυτοκίνητό μας, κάηκε, τι λέτε τώρα;», και ο χειριστής – τηλεφωνητής του 199 απάντησε: «Σιγά σιγά προς την παραλία δεν μπορείτε να πάτε; Έχετε αυτοκίνητο;» και μία γυναίκα του απάντησε: «Όχι ρε παιδιά, αφού έχω μωρό δεκατριών μηνών και πώς θα αναπνεύσει λίγο, δεν ξέρω, κάντε κάτι».

«Ακολούθως, στις 18:15:36, ο χειριστής – τηλεφωνητής του 199, αντί να προβεί στην αποστολή δυνάμεων για την διάσωση των κινδυνευόντων στην ως άνω οικία, διαβιβάζει το συμβάν στο Κέντρο Επιχειρήσεων: «Ο Δήμος δεν μπορεί να βάλει ένα αυτοκίνητο να βοηθήσει; τα δικά μας σβήνουν» και το Κ.Ε.Π.Π. απαντά: «Ναι παιδιά, όμως δεν γίνεται όλοι εσείς να παίρνετε μόνο το δικό μας τηλέφωνο. Έχει και δίπλα τρία τέσσερα εδώ πέρα. Αυτή η κυρία δεν γίνεται να πάρει τηλέφωνο το εκατό να πάει ένα περιπολικό; αυτά που είπε σε εσένα δεν μπορούσε να τα πει στο εκατό;»

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι