Διπλή μάσκα λόγω μεταλλάξεων

α rapid και self test που πήραν πιστοποίηση

Πολλοί ειδικοί στις ΗΠΑ, αλλά στην Ελλάδα και η καθηγήτρια επιδημιολογίας κ. Αθηνά Λινου,συνιστούν ως μια σχετικά φτηνή λύση, το να φοράει κάποιος καλύτερα δύο μάσκες παρά μια ακριβή ή και δυσεύρετη.

Όπως είπε η κα Λινού η “χειρουργική μάσκα” (οι γαλάζιες του μισού ευρώ) συγκρατεί το 45% των μικρών σωματιδίων  και προσφέρει σχετική ασφάλεια αν τη φοράει κάποιος εφαρμοστά αλλά αν τη φοράει και ο άλλος σωστά. Άλλες μάσκες παρέχουν υψηλότερο ποσοστό ασφάλειας και καμία (εκτός από αυτές που φορούν οι εντατικολόγοι στις ΜΕΘ) δεν προσφέρει κάλυψη 90%.

Μία λύση όπως είπε είναι να φοράει κανείς δύο χειρουργικές μάσκες μαζι, την μια πάνω από την άλλη.  Στη Γαλλία, στην Αυστρία και στη Γερμανία (λόγω της βρετανικής μετάλλαξης που μεταδίδεται ευκολότερα) οι υφασμάτινες αλλά και οι χαλαρές μάσκες είναι υπό διωγμόν και οι αρχές συνιστούν τις ffp2 ή και καλύτερες από αυτές.

Στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ συνιστούν το ίδιο, παρότι εκεί αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ειχαν έως τώρα κυριαρχήσει οι πάνινες, τις οποίες ο κόσμος σπάνια σαπουνίζει με καυτό νερό και τις φοράει ουσιαστικά μάλλον “διακοσμητικά”. Οι Αμερικανοί (σύμφωνα με την Washington Post) προσανατολίζονται στη διπλή μάσκα, είτε δύο χειρουργικές μαζί είτε μια “χειρουργική” κατάσαρκα και από πάνω μια υφασμάτινη

Ο Άντονι Φάουτσι σε πρόσφατη τηλεοπτική εμφάνισή του δήλωσε ότι «είναι κοινή λογική ότι οι δύο μάσκες θα ήταν πιο αποτελεσματικές από όσο η μία». Το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων στις ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει προς το παρόν την οδηγία του για τις μάσκες ενθαρρύνοντας τους Αμερικανούς να επιλέγουν μάσκες που έχουν καλή εφαρμογή με «δύο ή περισσότερες στρώσεις πλενόμενου υφάσματος» και να αποφύγουν τις μάσκες που προορίζονται για υπαλλήλους στον τομέα της υγείας.

“Όχι μάσκα”, “Πάντα μάσκα”, “Διπλή μάσκα”

Ο ίδιος ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει ταχθεί υπέρ της χρήσης μάσκας ωστόσο δεν έχει ζητήσει να δοθεί εντολή για χρήση μάσκας ιατρικών προδιαγραφών ή για μαζική παραγωγή μασκών υψηλής ποιότητας.  Ούτε το CDC (Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων), ούτε ο Λευκός Οίκος απάντησαν σε αίτημα της προαναφερόμενης αμερικανικής εφημερίδας για κάποιο σχόλιο.

Εμπειρογνώμονες ανέφεραν ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα έπρεπε να έχει δώσει προτεραιότητα στην πιστοποίηση ή την κατασκευή καλύτερων μασκών νωρίτερα. Ομως και στις ΗΠΑ όταν άρχισε η πανδημία (όπως και στην Ελλάδα) οι ειδικοί ήταν συγκρατημένοι στην χρήση της μάσκας επειδή απλούστατα δεν υπήρχε επάρκεια σε μάσκες ούτε καν για τους γιατρούς, πολύ δε περισσότερο για τα εκατομμύρια των πολιτών.

Κατηγορούν τον Άντονι Φάουτσι ότι «στην αρχή μας είχε πει να μην φορέσουμε μάσκα, στη συνέχεια να φοράμε μάσκα και τώρα μας λέει να φορέσουμε δύο μάσκες. Θα μπορούσαμε να έχουμε διαφάνεια και ακριβείς πληροφορίες από την αρχή», λένε. Ο  καθηγητής κοινωνικής και συμπεριφορικής υγείας στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Ντέιβιντ  Άμπραμς σχολίασε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να δείχνουν υπομονή όταν ο κόσμος δεν αλλάζει αμέσως τη συμπεριφορά του, γιατί όταν ο μέσος πολίτης λαμβάνει αντιφατικά μηνύματα έχει την τάση να ακολουθεί εκείνο που απλά τον βολεύει περισσότερο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι