ΔΝΤ: Να φορολογηθούν εκτάκτως οι κολοσσοί και όσοι πλούτισαν κατά την πανδημία

Με 158 ψήφους υπέρ πέρασε ο προϋπολογισμός
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Την καθιέρωση ενός έκτακτου, προσωρινού φόρου για τους πιο πλούσιους ή τις επιχειρήσεις που αύξησαν τα κέρδη τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ζητώντας “αναδασμό” για να στηριχθούν οι πιο ευάλωτες ομάδες.

«Η πανδημία αύξησε τις ανισότητες και οι κυβερνήσεις χρειάστηκε να παράσχουν σημαντική οικονομική στήριξη στα άτομα και στις επιχειρήσεις που επλήγησαν περισσότερο», δήλωσε ο Πάολο Μάουρο, ένας εκ των υπευθύνων της δημοσιονομικής πολιτικής του ΔΝΤ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Μάουρο χαρακτήρισε απαραίτητο «να αντληθούν πρόσθετα φορολογικά έσοδα για να ανακατανεμηθούν μέσω της υγειονομικής περίθαλψης, της εκπαίδευσης και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Να θεσπισθεί προσωρινή φορολογία επί των υψηλότερων εισοδημάτων ώστε να βοηθηθούν οι κυβερνήσεις να ανταποκριθούν στις ανάγκες χρηματοδότησης των οικονομικά ασθενέστερων», προτείνει.

«Τα τελευταία χρόνια, στις προηγμένες οικονομίες υπήρξε μεγάλη απώλεια εσόδων από μεγάλες εταιρείες», όπως είπε, και χαιρέτισε τη διεθνή πρωτοβουλία «για την επίτευξη συμφωνίας για μια παγκόσμια ελάχιστη φορολόγηση».

«Διαπιστώσαμε επίσης μια διάβρωση της φορολόγησης εισοδήματος φυσικών προσώπων για τα πρόσωπα που είναι στην κορυφή της εισοδηματικής κλίμακας»,ανέφερε. «Ως εκ τούτου, υπάρχει ευκαιρία αντιστροφής της τάσης με την αύξηση του φόρου εισοδήματος των εταιρειών και των πλουσιότερων ιδιωτών, με την εξάλειψη των κενών του φορολογικού συστήματος, με την αύξηση των φόρων ιδιοκτησίας ή των φόρων κληρονομιάς».

«Ένας προσωρινός φόρος για να συνέλθουμε από την Covid, ο οποίος θα περνούσε από έναν εταιρικό φόρο, θα είχε νόημα κυρίως για τις εταιρίες που έχουν σημειώσει περισσότερα κέρδη κατά τη διάρκεια της κρίσης», τόνισε αναφερόμενος σε κολοσσούς όπως η Amazon.

Την Τρίτη, ο πρόεδρος της Amazon, Τζεφ Μπέζος διαβεβαίωσε ότι στηρίζει την πρόταση για αύξηση της φορολογίας στις αμερικανικές εταιρείες, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν καταδίκασε την περασμένη εβδομάδα το γεγονός ότι ο όμιλος δεν πληρώνει φόρο επί των κερδών του.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι