Δυσάρεστα νέα από την θεραπεία του Τραμπ: Ανεστάλησαν οι πειραματικές χορηγήσεις

Πρωτοβουλία της περιφέρειας Αττικής για Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Η αμερικανική εταιρία βιοτεχνολογίας Regeneron ανακοίνωσε σήμερα την αναστολή της κλινικής δοκιμής του κοκτέιλ της συνθετικών αντισωμάτων κατά της Covid-19 σε νοσοκομειακούς ασθενείς που χρειάζονται οξυγόνο υψηλής ροής αλλά όχι διασωλήνωση.

Το κοκτέιλ αυτό υπενθυμίζεται ότι έλαβε κατ΄εξαίρεση και ο Ντόναλντ Τραμπ στις αρχές Οκτωβρίου και η Regeneron λίγο μετά κατέθεσε αίτηση χορήγησης έκτακτης ή υπό όρους άδειας στην αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Αν λάμβανε την άδεια, η θεραπεία των τεχνητών αντισωμάτων θα μπορούσε να διατεθεί ευρέως.

Η εταιρία δεν διευκρίνισε σαφώς τον λόγο για την αναστολή της δοκιμής, όπως εξάλλου καμμία φαρμακευτική εταιρεία δεν το κάνει -όλες αναφέρουν γενικότητες όταν κάτι πάει στραβά. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η επιστημονική επιτροπή που επιβλέπει τη μελέτη συνέστησε την αναστολή της λόγω μιας  “πιθανής ένδειξης ασφάλειας και πιθανόν δυσμενούς προφίλ κινδύνου-οφέλους”.

Αυτό σημαίνει ότι παρατηρήθηκε σοβαρή παρενέργεια ή πάντως ότι κάποιος εθελοντής παρουσίασε σοβαρό ζήτημα υγείας. Μέχρι να διαπιστωθεί κατά πόσον το πρόβλημα αποτελεί παρενέργεια στη χορήγηση αντισωμάτων ή ήταν ανεξάρτητο αυτής, οι χορηγήσεις σταματούν.  Μια παρόμοια θεραπεία τεχνητών αντισωμάτων, της εταιρίας Eli Lilly,  επίσης ανεστάλη πριν από δύο εβδομάδες. Και άλλες θεραπείες πάντως έχουν ανασταλεί για τους ίδιους λόγους τους τελευταίους μήνες, αλλά  μετά από 15 μέρες ξανάρχισαν, όπως έγινε με τα εμβόλια AstraZeneca και Johnson & Johnson.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι