Έχασε τις εκλογές η φιλελεύθερη κυβέρνηση στην Αυστραλία

Έχασε τις εκλογές η φιλελεύθερη κυβέρνηση στην Αυστραλία,

Τέλος παίρνει η δεκαετής διακυβέρνηση της Αυστραλίας από το κόμμα των συντηρητικών Φιλελεύθερων, καθώς η συμμαχία Πράσινων και ανεξάρτητων Oικολόγων αποδυνάμωσε την κυβέρνηση και έμμεσα ενίσχυσε τους Εργατικούς.

Το Εργατικό κόμμα εξασφάλισε 72 έδρες, ενώ για την αυτοδυναμία χρειαζόταν 76, αν και δέκα έδρες ακόμα εκκρεμούν στην τελική καταμέτρηση. Αν συνεργαστεί με κάποιο από τα μικρότερα κόμματα, θα σχηματίσει κυβέρνηση για πρώτη φορά, από το 2013, όταν έχασε την εξουσία από τους Συντηρητικούς. Ο ηγέτης των Εργατικών Άντονι Αλμπανέζι δήλωσε πως αύριο Δευτέρα θα ορκιστεί ως ο 31ος πρωθυπουργός και εν συνεχεία θα αναχωρήσει για την Ιαπωνία, προκειμένου να συμμετάσχει στη συνεδρίαση της τετραμελούς συμμαχίας άμυνας Quad (Quadrilateral Security Dialogue) μαζί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τους πρωθυπουργούς της Ιαπωνίας Φουμίο Κισίντα και της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι.

«Θέλω να αλλάξω τη χώρα», είπε ο κ. Αλμπανέζι μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντέρν συνεχάρησαν τον Αλμπανέζι από τους πρώτους για τη νίκη του, ενώ σε αυτούς προστέθηκε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. Το απερχόμενο Φιλελεύθερο Κόμμα ηττήθηκε σε περιοχές που ήταν προπύργιά του, καθώς πήραν τις έδρες ανεξάρτητοι υποψήφιοι που είχαν επιμείνει προεκλογικά στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής και της διαφθοράς.

Αυτοί οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι και οι καλές επιδόσεις των Πρασίνων μείωσαν επίσης τα ποσοστά των Εργατικών, που πάντως θεωρούνται νικητές καθώς οι Συντηρητικοί έχασαν μεγαλύτερο ποσοστό. Τα οριστικά επίσημα αποτελέσματα μπορεί να μην ανακοινωθούν παρά αφού περάσουν αρκετές ημέρες. Η καταμέτρηση των 2,7 εκατ. επιστολικών ψήφων –πρόκειται για αριθμό ρεκόρ– θα αρχίσει σήμερα το απόγευμα.

Εάν κανένα κόμμα δεν αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, οι ανεξάρτητοι θα γίνουν ρυθμιστές της κατάστασης. Όπως προαναφέρθηκε, στην ατζέντα τους πρωταγωνιστούν οι αλλαγές για την κλιματική αλλαγή και την προσπάθεια να δημιουργηθεί εθνική επιτροπή αρμόδια για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Ο υπαρχηγός των Εργατικών Ρίτσαρντ Μαρλς εξέφρασε πάντως την ελπίδα ότι οι Εργατικοί θα εξασφαλίσουν εντέλει ικανό αριθμό εδρών για να κυβερνήσουν αυτοδύναμα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι