EE και Μολδαβία συνασπίζονται έναντι της Ρωσίας

EE και Μολδαβία συνασπίζονται έναντι της Ρωσίας

Η EE και η Μολδαβία, υποψήφια προς ένταξη χώρα, υπέγραψαν συμφωνία εταιρικής σχέσης στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, με σκοπό «την αντιμετώπιση των ρωσικών απειλών». Στη Μολδαβία πρόκειται να γίνει τον Οκτώβριο δημοψήφισμα για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ και ο Πρωθυπουργός της Μολδαβίας Ντορίν Ρετσεάν, υπέγραψαν την εταιρική σχέση ασφάλειας και άμυνας στο περιθώριο του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Μολδαβίας.

«Η Μολδαβία είναι η πρώτη χώρα που υπέγραψε εταιρική σχέση ασφάλειας και άμυνας με την ΕΕ. Η υπογραφή της συμφωνίας θα ανοίξει νέους τομείς συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, της αντιμετώπισης υβριδικών απειλών, των απειλών από ξένες παρεμβάσεις χειραγώγησης και παραπληροφόρησης. Θα αντιμετωπίσουμε από κοινού τις προκλήσεις ασφαλείας και θα ενισχύσουμε περαιτέρω την αμυντική ισχύ της Μολδαβίας», αναφέρει ο Ζ. Μπορέλ, τονίζοντας ότι «οι σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Μολδαβίας δεν ήταν ποτέ πιο στενές».

Σημειώνει ακόμη ότι «η Μολδαβία έχει προχωρήσει στην πορεία της προς την ΕΕ με εντυπωσιακή αποφασιστικότητα, και πραγματοποιεί βασικές μεταρρυθμίσεις, παρά τα εσωτερικά εμπόδια και την επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».

Η ΕΕ έχει καταδικάσει «τις επανειλημμένες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Μολδαβίας από ρωσικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιήθηκαν για επιθέσεις σε μη στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία» και χαιρέτισε τα αποφασιστικά βήματα της Μολδαβίας «ως απάντηση στις υβριδικές ενέργειες υπό την ηγεσία της Ρωσίας και των πληρεξουσίων της».

Η ΕΕ επανέλαβε τη δέσμευσή της να διευκολύνει μια συνολική, ειρηνική και βιώσιμη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Υπερδνειστερία, με βάση τις αρχές της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Μολδαβίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων το Δεκέμβρη του 2023.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, «μεγάλος αριθμός κρατών μελών τάσσεται υπέρ της σύγκλησης διακυβερνητικής διάσκεψης με τη Μολδαβία πριν από το τέλος της βελγικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ», δηλαδή πριν από τα τέλη Ιουνίου, επειδή εν συνεχεία αναλαμβάνει την προεδρία η Ουγγαρία.

Η Ουγγαρία αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ την 1η Ιουλίου και δεν πιέζει διόλου να γίνει η διάσκεψη αυτή, λόγω της απόκλισης της Ουγγαρίας από την “γραμμή” της ΕΕ σε πολλά θέματα. Η Γαλλία, η Γερμανία η Πολωνία και η Ολλανδία καλούν την Κομισιόν να επικαιροποιήσει την αξιολόγησή της για τη συμμόρφωση με τα κριτήρια για την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων, είτε με τη Μολδαβία είτε με την Ουκρανία, ώστε οι Διακυβερνητικές Διασκέψεις να μπορούν να συγκληθούν άμεσα, πριν από τα τέλη Ιουνίου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι