Βενέδικτος: Ποιος ήταν ο πρώτος Ποντίφικας που παραιτήθηκε εδώ και 6 αιώνες

Βενέδικτος: Ποιος ήταν ο πρώτος Ποντίφικας που παραιτήθηκε εδώ και 6 αιώνες

Στο πένθος βυθίστηκε το Βατικανό, λίγες ώρες πριν αλλαγή του χρόνου, καθώς απεβίωσε ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄, στα 95 του χρόνια. Ο πρώην Πάπας έγινε το 2013 ο πρώτος Ποντίφικας που παραιτήθηκε τους τελευταίους έξι αιώνες.

Ο Βενέδικτος ΙΣΤ’, κατά κόσμον Γιόζεφ Άλοϊς Ράτσινγκερ,  ήταν ο πρώτος Γερμανός Πάπας μετά από 482 χρόνια. Μετά την παραίτησή του, στις 28 Φεβρουαρίου 2013, έλαβε τον τίτλο “Επίτιμος Πάπας”. Όταν έκλεισε τα 14 (1941) έγινε, όπως του επέβαλλε ο νόμος, υποχρεωτικά μέλος της χιτλερικής νεολαίας. Ο ίδιος έλεγε ότι προσπάθησε να παραιτηθεί. Πάντως στα 16 του κλήθηκε να υπηρετήσει στα αντιαεροπορικά πυροβόλα για την υπεράσπιση ενός εργοστασίου της BMW, έξω από το Μόναχο.

Στάλθηκε στην Ουγγαρία, από όπου όπως έλεγε ο ίδιος, το έσκασε με κίνδυνο να εκτελεσθεί σε περίπτωση που συλλαμβανόταν. Μετά την ήττα της Γερμανίας, μπόρεσε να σπουδάσει θεολογία και φιλοσοφία και το 1951 έγινε ιερέας, όπως και ο αδελφός του. Το 1958 έγινε καθηγητής θεολογίας. Το 1965 έγινε σύμβουλος του Αρχιεπίσκοπου Κολονίας και το 1977 καρδινάλιος. Συμμετείχε στην εκλογή του Ιωάννη Παύλου Α΄ και του Ιωάννη Παύλου Β΄. Ο Ιωάννης Παύλος Β΄ τον κάλεσε το 1981 να μείνει στη Ρώμη σαν ανώτερος σύμβουλος για θεολογικά θέματα. Τελικά ο Ράτσινγκερ έμεινε στη Ρώμη μέχρι το θάνατό του και έκανε ένα σύντομο ταξίδι προ διετίας στη Γερμανία μόνον για να δει τον τότε ετοιμοθάντο αδελφό του.

Οταν έγινε Πάπας ήταν ήδη 78 ετών και επέλεξε για την ενθρόνισή του το όνομα Βενέδικτος ΙΣΤ΄. Θεωρείτο ένας από τους λίγους λογίους που ανήλθε στην κορυφή της εκκλησίας των Καθολικών, εντούτοις ήταν κατά της χρήσης προφυλακτικών, παρά την επιδημία του AIDS. To 2006 καταφέρθηκε εναντίον των μουσουλμάνων χρησιμοποιώντας ως άλλοθι τρόπον τινά τον διάλογο του Βυζαντινού αυτοκράτορα Μανουήλ Β΄ Παλαιολόγου με Πέρση λόγιο.

Είπε συγκεκριμένα «ο αυτοκράτορας μιλά για το θέμα του τζιχάντ, του ιερού πολέμου. Έλεγε, και μεταφέρω αυτούσια τη φράση: Δείξε μου τι νέο έφερε ο Μωάμεθ και εκεί θα βρεις μόνον πράγματα διαβολικά και απάνθρωπα, όπως η διαταγή του να διαδοθεί η πίστη που κήρυττε με το σπαθί». Επειδή γνώριζε τις αναμενόμενες αντιδράσεις, επανέλαβε πολλές φορές ότι απλώς μετέφερε τα λόγια του Παλαιολόγου. Η δήλωση του Βενέδικτου θεωρείται ότι προκάλεσε διαδηλώσεις, βανδαλισμούς, αλλά και τη δολοφονία μιας Ιταλίδας μοναχής στην Σομαλία.

Όταν επισκέφθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο προκλήθηκαν άλλου είδους αντιδράσεις, καθώς διαχώρισαν την θέση τους μονές του Αγίου Όρους και δημιουργήθηκαν ζητήματα με το Πατριαρχείο, καθώς πολλοί θεώρησαν απαράδεκτες τις τιμές που αποδόθηκαν στον Πάπα. Παραιτήθηκε το 2013 επικαλούμενος ότι ήταν ασθενής, παρότι σχεδόν όλοι οι Πάπες –με εξαίρεση άλλους δύο– διατήρησαν το αξίωμα μέχρι το θάνατό τους. Το γεγονός εξάλλου ότι έζησε πολλά χρόνια εν συνεχεία σε σχετικά καλή υγεία για την ηλικία του, δείχνει ότι ο λόγος που παραιτήθηκε δεν ήταν ουσιαστικά τα θέματα υγείας που αντιμετώπιζε. Ο ίδιος πάντα διέψευδε ότι πιέσθηκε να παραιτηθεί.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι