Εισηγήτρια ΟΗΕ: Κακώς φονεύθηκε ο Σολεϊμανί – Ράπισμα στις ΗΠΑ

Συντριβή στρατιωτικού αεροσκάφους στις Φιλιππίνες
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Η ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ για “εξωδικαστικές εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες”, η Γαλλίδα Ανιές Καλαμάρ, επισημαίνει σε έκθεσή της ότι δεν υπάρχει απόδειξη περί σχεδιασμού επίθεσης του  Ιρανού στρατηγού Σολεϊμανί κατά αμερικανικών συμφερόντων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σολεϊμανί και επικεφαλής των “Φρουρών της Επανάστασης” δολοφονήθηκε με βόμβα από αμερικανικό drone τον περασμένο Ιανουάριο, κοντά σε αεροπορική βάση της Βαγδάτης.

“Η Ουάσινγκτον δεν κατάφερε να καταδείξει ότι ο Σολεϊμανί αντιπροσώπευε έναν άμεσο κίνδυνο”, εκτιμά η εμπειρογνώμων του ΟΗΕ στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σε έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από τον ΟΗΕ, η Γαλλίδα ειδικός (για εκτελέσεις εξωδικαστικές, με συνοπτικές διαδικασίες ή αυθαίρετες) καταλήγει στο συμπέρασμα πως:

«Η ενέργεια των ΗΠΑ ήταν παράνομη και παραβίασε τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, αφού δεν τεκμηριώνεται κάποια επικείμενη απειλή που να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή».

Εισηγείται αλλά δεν εκπροσωπεί τον  ΟΗΕ

Η Καλαμάρ είχε λάβει εντολή από το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αλλά δεν εκπροσωπεί τα Ηνωμένα Εθνη. Θα παρουσιάσει μεθαύριο Πέμπτη την έκθεσή της στο ανωτέρω όργανο του ΟΗΕ. Της έχουν ανατεθεί εισηγήσεις επί συγκεκριμένων θεμάτων το 2017 -με τριετή “θητεία” που λήγει φέτος. Πέρσι ήταν εκείνη που τέθηκε επικεφαλής της έρευνας για το φόνο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι

Agnès Callamard - Global Conference for Media Freedom (48249126867) (cropped).jpg

Η συγκεκριμένη έκθεση αφορά γενικότερα τη χρήση μη επανδρωμένων αεροπλάνων για στοχοποιημένους φόνους, όμως σχεδόν η μισή έκθεση αναφέρεται στην “περίπτωση Σολεϊμανί”.

«Υπό το φως των αποδείξεων που έχουν παράσχει μέχρι τώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες, η στοχοποίηση του στρατηγού Σολεϊμανί και ο θάνατος αυτών που τον συνόδευαν αποτελούν αυθαίρετη δολοφονία για την οποία είναι υπεύθυνες βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου οι Ηνωμένες Πολιτείες», υπογραμμίζει η Καλαμάρ στην έκθεσή της.

Οι Αμερικανοί για να δικαιολογήσουν τη διαταγή για τον φόνο του Σολεϊμανί, είχαν διαβεβαιώσει (εκ των υστέρων) ότι “αυτός ο υπ’ αριθμόν ένα τρομοκράτης στον κόσμο, προετοίμαζε επικείμενες επιθέσεις εναντίον Αμερικανών διπλωματών και στρατιωτικών. Δεν υπήρχε περιθώριο χρόνου για να αναβάλουν την εκτέλεση ή να ζητήσουν την έγκριση της ιρακινής κυβέρνησης, για την επίθεση που έλαβε χώρα στο έδαφός της”.

Η Γαλλίδα “απαντά” ως εξής:

“Ο φόνος του δεν  ήταν απαραίτητος ή πάντως δεν αποδείχθηκε ότι ήταν. Καμιά απόδειξη δεν προσκομίσθηκε που να τεκμηριώνει ότι ο στρατηγός Σολεϊμανί σχεδίαζε επικείμενη επίθεση εναντίον αμερικανικών συμφερόντων, ιδιαίτερα στο Ιράκ. Επίσης, δεν παρασχέθηκε καμιά απόδειξη που να δείχνει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν τον χρόνο να ζητήσουν τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας, περιλαμβανομένου του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για να αντιμετωπίσουν θεωρούμενες επικείμενες απειλές. Τέλος, ακόμη και σε περίπτωση επικείμενου κινδύνου εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών στο ιρακινό έδαφος, τίποτε δεν αποδεικνύει πως το Ιράκ δεν ήταν σε θέση ή δεν είχε την βούληση να υπερασπισθεί τις αμερικανικές δυνάμεις στην επικράτειά του».

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι