Έκλεισε λόγω δεύτερου κρούσματος στρεπτόκοκκου το σχολείο της 9χρονης που απεβίωσε

Στρεπτόκοκκος: Κρούσματα, θάνατοι και μηνύσεις για τα τεστ

Την αναστολή της λειτουργίας του 8ου Δημοτικού σχολείου Ορεστιάδας αποφάσισε ο δήμος, επειδή βρέθηκε κι άλλο παιδί με στρεπτόκοκκο. Σε αυτό το σχολείο πήγαινε η άτυχη 9χρονη που κατέληξε προχθές. Αναφέρουμε ότι και ενήλικες υποκύπτουν στο νόσημα αυτό αν δεν λάβουν εγκαίρως αντιβίωση και ότι μέσα σε ένα χρόνο έχουν χαθεί 24 ζωές -οι μισές, παιδιών και οι μισές ενηλίκων. Στα φαρμακεία υπάρχει τεστ που ανιχνεύει το παθογόνο, αν η λοίμωξη εντοπίζεται στο ανώτερο αναπνευστικό.

Όσον αφορά τη σχολική μονάδα, ο δήμαρχος έλαβε την απόφαση να ανασταλεί η λειτουργία του σχολείου, ώστε να περιοριστεί η όποια πιθανότητα διασποράς τυχόν επιθετικού στρεπτόκοκκου και, παράλληλα, έχει ζητηθεί από τους γονείς να παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή την υγεία των παιδιών τους.

Τα παιδιά σήμερα το πρωί είχαν πάει κανονικά στο σχολείο, αλλά η διεύθυνση του σχολείου πληροφορήθηκε ότι υπήρχε κι άλλο κρούσμα και σε συνεννόηση με το δήμο, ειδοποιήθηκαν τηλεφωνικά οι γονείς και κηδεμόνες να παραλάβουν τα παιδιά νωρίτερα από το κανονικό. Το σχολείο θα επαναλειτουργήσει τη Δευτέρα, ώστε να έχουν περάσει οι μέρες επώασης τυχόν άλλου κρούσματος. Για την ασθένεια μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ και εδώ. Για το τι πρέπει να γίνεται στο σχολείο, μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ.

Για την 9χρονη ο ιατροδικαστής διαπίστωσε ότι ο θάνατος οφειλόταν σε οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια η οποία είχε προκληθεί από στρεπτόκοκκο. Όπως είχε ανακοινώσει το νοσοκομείο στο οποίο διακομίσθηκε σε κακή κατάσταση το άτυχο παιδί, «περί ώρα 12μ.μ. προσκομίστηκε στο νοσοκομείο 9χρονο κορίτσι από τη μητέρα του λόγω υψηλού εμπύρετου, δύσπνοιας και διαρροϊκών κενώσεων. Συνωδά Συμπτώματα: Ρινίτιδα, βήχας. Μετά από εξετάσεις διαπιστώθηκε η σοβαρότητα της κατάστασης (ύπαρξη στρεπτόκοκκου και μάλιστα επιθετικού, και βαριά πνευμονία με άλλα συνωδά συμπτώματα: Ωχρότητα, περιστοματική κυάνωση, δύσπνοια, ταχυπαλμία κλπ)

»Η ασθενής ετοιμάστηκε για διακομιδή στο ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης, αλλά κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για τη διακομιδή παρουσίασε μεγάλο επεισόδιο αιμόπτυσης και αιφνίδια απώλεια συνείδησης. Κλήθηκαν κατέφθασαν και επελήφθησαν του περιστατικού: Αναισθησιολόγος, Καρδιολόγος, Ουρολόγος Χειρουργός, οι οποίοι με την παιδίατρο επεχείρησαν ανάνηψη για περισσότερο από μία ώρα αλλά δυστυχώς αναποτελεσματικά. Η μικρή ασθενής κατέληξε περί ώρα 14.30 μ.μ.»

Δυστυχώς, οι γονείς του παιδιού τα είχαν κάνει όλα σωστά: όταν είδαν υψηλό πυρετό και εμετούς, το πήγαν στην παιδίατρο. Εκείνη όμως διέγνωσε μια απλή ίωση και τους συνέστησε να πάνε στο σπίτι χωρίς να του κάνει τεστ. Όταν η κατάσταση του παιδιού επιδεινώθηκε ραγδαία και το πήγαν πλέον στο νοσοκομείο, ήταν αργά.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι