Εκλογή Πάπα: Τα φαβορί που ατύχησαν στα στοιχήματα – Ποιες εθνικότητες είχαν οι προηγούμενοι
08/05/2025
Ο Ιταλός καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν θεωρείτο φαβορί σήμερα το μεσημέρι, αλλά τελικά εξελέγη το αουτσάιντερ από το Σικάγο, ο Αμερικανός Ρόμπερτ Πρεβόστ. Οποιος είχε στοιχηματίσει στον Αμερικανό, έγινε εκατομμυριούχος.
Ο Παρολίν κατείχε σημαντικό προβάδισμα στις στοιχηματικές πλατφόρμες Polymarket και Kalshi στις ΗΠΑ. Δεύτερος πιθανότερος θεωρείτο ο Φιλιππινέζος καρδινάλιος Λουίς Αντόνιο Τάγκλε. Ο Ιταλός θεωρείτο συντηρητικός σχετικά ενώ ο Φιλιππινέζος “πιο κοντά στους φτωχούς” και κάπως πιο φιλελεύθερος. Χάθηκαν πάνω από 35 εκατομμύρια σε στοιχήματα στα φαβορί. Τα φαβορί είχαν 70% πιθανότητες να εκλεγούν ενώ στον Αμερικανό οι στοιχηματικές έδιναν 1%.
Εκτός από τον Παρολίν και τον Τάγκλε, σχετικά πιθανός νέος Πάπας θεωρείτο πάλι ένας Ιταλος, ο Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα, ο Ούγγρος Πίτερ Ερντο, ο Γκανέζος Πίτερ Τουρσκόν, ο Ρόμπερτ Σάρα από τη Γουινέα και ο Ματέο Τζιούπι, Ιταλός. Στον Τζιούπι έδιναν 3% πιθανότητες εκλογής. Στις εκλογές του 2013 ήταν φαβορί πάλι ένα Ιταλός και ένας καρδινάλιος από την Γκάνα, όμως εξελέγη ο Αργεντίνος που ήταν 15ος στα προγνωστικά.
Οι προηγούμενοι πάπες
1903 Λομβαρδός
1914 από τη Σαρδηνία
1922 πάλι Λομβαρδός
1939 από τη Ρώμη
1958 από το Μπέργκαμο
1963 από τη Μπρέσια
1978 από το Βένετο (πέθανε σε 33 μέρες)
1978 Πολωνός
2005 Βαυαρός
2013 Αργεντινός
2025 από το Σικάγο