Εκπληκτικά ευρήματα από… αρχαιοκάπηλο

Η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό – Ποιοι εξαιρούνται

Αστυνομικοί που έκαναν έρευνα στο αυτοκίνητό 40χρονου Έλληνα στη Μεσσηνία, εντόπισαν στο πορτ μπαγκάζ τμήμα αγάλματος, κιονόκρανα και αγγεία. Ο 40χρονος ζητούσε στη μαύρη αγορά 100.000 ευρώ για όσα είχε βρει -πιθανόν σε αρχαίο ναυάγιο.

Συνελήφθη το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Ασφάλειας Αττικής και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Καλαμάτας. Μεταξύ αυτών που βρέθηκαν είναι και ένα μαρμάρινο κάτω τμήμα ενδεδυμένης μορφής, που φορά σανδάλια και στηρίζεται σε συμφυή ωοειδή βάση, ενώ  σώζεται το κάτω τμήμα δεύτερου ενδύματος.

Ο ίδιος σύμφωνα με πληροφορίες δεν είπε με τι τρόπο περιήλθαν στην κατοχή του τα πολύτιμα αντικείμενα αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποια από αυτά είχαν παραμείνει εκατοντάδες χρόνια στο βυθό της θάλασσας, εξ ου και τεκμαίρεται ότι πιθανόν προέρχονται από ναυάγιο. Δεν είναι όλα της ίδιας περιόδου πάντως.

 

Βρέθηκαν επίσης ένα λίθινο Ιωνικό κιονόκρανο, ύψους 24 εκατοστών και μέγιστου μήκος 42 εκ., Ελληνιστικής εποχής, ένα λίθινο ακέραιο κιονόκρανο, το οποίο στο μέσο του φέρει πλοχμοειδή διάκοσμο (σαν πλοκάμι), ύψους 28 εκατοστών και μέγιστο μήκος 40 εκ., Ρωμαϊκής εποχής, ένα ακόμα μαρμάρινο ελλιπές κιονόκρανο, που επισης στο μέσο του φέρει πλοχμοειδές κόσμημα, ύψους 33 εκ. και μέγιστου μήκους 40 εκ., Ρωμαϊκής εποχής.

Επισης βρέθηκε μια λίθινη βάση κίονα, ύψους 18 εκ. και μήκους 34 εκ., ύστερων Ρωμαϊκών χρόνων και ένα λίθινο επιστύλιο, το οποίο στην εξωτερική όψη φέρει ανάγλυφη παράσταση αμπέλου, μήκους 50 εκατοστών και ύψους 14 εκ., των πρώιμων Βυζαντινών χρόνων, τα οποία σύμφωνα με την εκτίμηση της αρχαιολόγου, είναι μεγάλης αξίας. Τέλος, βρέθηκαν και δύο αγγεία, ένα πήλινο άωτο (χωρίς χειρολαβές) πυθοειδές αγγείο, με επικαθήσεις θαλάσσιων ιζημάτων, ύψους 30 εκατοστών και διαμέτρου στομίου 13 εκ. και ένα πήλινο αγγείο για θυσίες με στριφτή λαβή, σώζει τμήμα του στομίου και φέρει επικαθήσεις θαλάσσιων ιζημάτων, ύψους 27 εκατοστών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι