Έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ για τα ομόλογα των χωρών της ευρωζώνης

Έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ για τα ομόλογα των χωρών της ευρωζώνης,

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα για να συζητήσει «τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς», όπως έγινε γνωστό από εκπρόσωπο της ΕΚΤ στα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων. Στο επίκεντρο της συνεδρίασης είναι οι αυξανόμενες διαφορές στα επιτόκια των κρατικών ομολόγων των χωρών της ευρωζώνης και ο κίνδυνος να διευρυνθούν περαιτέρω λόγω των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί με τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Τα spreads μεταξύ των αποδόσεων των ομολόγων της Γερμανίας και των πιο υπερχρεωμένων χωρών του νότου και κυρίως της Ιταλίας και της Ελλάδας, έχουν εκτιναχθεί στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε το 4% για πρώτη φορά από το 2014, ενώ το ελληνικό ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά ακόμη και το 4,7% για να κλείσει τελικά στο 4,6%.

Σήμερα η απόδοση υποχωρεί ελαφρώς κάτω από το 4,5%. Τα μέτρα που αναμένεται να ληφθούν αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Αθήνα και τη Ρώμη, όπως επίσης στη Μαδρίτη καθώς και τα ισπανικά ομόλογα ακολουθούν ανάλογη τροχιά, αύξησης των επιτοκίων αλλά με βραδύτερο ρυθμό.

Τί ανακοίνωσε η ΕΚΤ

Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο (0,25%) ενώ άφησε να εννοηθεί ότι θα ακολουθήσει και άλλη αύξηση σε δύο μήνες, για την συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων που προβλέπεται ότι θα συνεχιστούν. Η Λαγκάρντ είχε υπογραμμίσει ότι εφόσον κριθεί αναγκαίο θα αξιοποιηθούν νέα μέσα για τη στήριξη των χωρών του νότου, ώστε να μην εκτιναχθεί σε επικίνδυνα επίπεδα το κόστος δανεισμού τους.

Οι αγορές υποδέχθηκαν με υψηλές προσδοκίες παρέμβασης την ανακοίνωση της έκτακτης συνεδρίασης. Το ευρώ ενισχύθηκε έως και 0,6% έναντι του δολαρίου ενώ από την άλλη τα spreads (οι διαφορές επιτοκίων από τα γερμανικά ομόλογα) δείχνουν τάσεις υποχώρησης. Οι προβλέψεις της ΕΚΤ για την οικονομία της ΕΕ έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω και όπως λένε οι τελευταίες εκτιμήσεις ουσιαστική ανάκαμψη θα υπάρξει το 2024.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι