Τρίτη μέρα αγωνίας για τον αστυνομικό – Δευτέρα τα μέτρα για την οπαδική βία

Ελεύθερος ο ανήλικος αδελφός του προφυλακισμένου για την δολοφονία Λυγγερίδη

Η ΕΛ.ΑΣ. έχει απευθύνει έκκληση στο προσωπικό της για αίμα, για τον 31χρονο υπαρχιφύλακα. Όπως αναφέρει στην έκκλησή της: «Κατόπιν σοβαρού τραυματισμού του που έλαβε χώρα την 7/12/2023 εξωτερικά του Κλειστού Γυμναστηρίου Ρέντη “Μ. Μερκούρη”, ο υπαρχιφύλακας νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας “Άγιος Παντελεήμων” (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας) και χρήζει άμεσης ανάγκης αίματος».

Για τρίτη μέρα ζει ώρες αγωνίας η οικογένεια του 31χρονου αστυνομικού, ο οποίος χτυπήθηκε από ναυτική φωτοβολίδα σε αγώνα βόλεϊ την Πέμπτη το βράδυ. Ο αστυνομικός έχει ήδη περάσει δυο 24ώρα σε κρίσιμη κατάσταση και διανύει το τρίτο.

Σε ιατρικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου γίνεται λόγος για «διάχυτη αιμορραγική διάθεση στο τραύμα του μηρού», η οποία ωστόσο «ελέγχεται επαρκώς με τοπικά αιμοστατικά και επίδεση». Ο παππούς του 31χρονου, μιλώντας στο Mega μεταφέρει την αγωνία των δικών του ανθρώπων, κάνει λόγο για «καταραμένη ώρα» και περιγράφει πώς το παιδί αυτό πέτυχε στις πανελλήνιες και κατάφερε να γίνει αστυνομικός.

Η ΕΛ.ΑΣ. έχει απευθύνει έκκληση στο προσωπικό της για αίμα, για τον 31χρονο υπαρχιφύλακα. Όπως αναφέρει στην έκκλησή της: «Κατόπιν σοβαρού τραυματισμού του που έλαβε χώρα την 7/12/2023 εξωτερικά του Κλειστού Γυμναστηρίου Ρέντη “Μ. Μερκούρη”, ο υπαρχιφύλακας νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας “Άγιος Παντελεήμων” (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας) και χρήζει άμεσης ανάγκης αίματος. Παρακαλείται το προσωπικό των Υπηρεσιών, που επιθυμεί να προσφέρει αίμα, ανεξαρτήτως ομάδος αίματος, να μεταβεί στο προαναφερόμενο νοσοκομείο από την 08:30′ ώρα της 09/12/2023, δηλώνοντας εθελοντές αιμοδότες για τον ανωτέρω ασθενή».

Άκαρπες οι έρευνες

Χωρίς αποτέλεσμα είναι έως τώρα οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. για τον δράστη του βαρύτατου τραυματισμού αστυνομικού των ΜΑΤ με ναυτική φωτοβολίδα, έξω από το κλειστό του Ρέντη. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση και οι 424 προσαχθέντες που κρατούνταν στο Αλλοδαπών αφέθηκαν ελεύθεροι.

Οι αστυνομικοί πήραν δείγματα DNA και δακτυλικά αποτυπώματα από τους μισούς προσαχθέντες, ενώ οι άλλοι αρνήθηκαν, καθώς η διαδικασία δεν είναι υποχρεωτική σε αυτή την φάση της διερεύνησης. Ανάμεσα στα ευρήματα των αστυνομικών είναι ένα αναδιπλούμενο μαχαίρι που βρέθηκε στο γήπεδο, ενώ δεν έχει βρεθεί ακόμα το πιστόλι της φωτοβολίδας.

Όπως είπε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντία Δημογλίδου μιλώντας στον ΑΝΤ1 όλοι οι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ σημείωσε ότι, «κάποιοι αρνήθηκαν είτε να δώσουν αποτυπώματα, είτε DNA είτε να δώσουν δείγμα για την ανίχνευση πυρίτιδας από τα χέρια τους. Για όλη τη διαδικασία έχει ενημερωθεί η αρμόδια Εισαγγελία».

Η εκπρόσωπος ανέφερε ότι υπάρχει παρελθόν για διάφορα αδικήματα για ορισμένα από τα άτομα που είχαν προσαχθεί. Απαντώντας στο ερώτημα τι θα γίνει με όσους αρνήθηκαν να δώσουν δείγμα για ίχνη πυρίτιδας καθώς ανάμεσα σε αυτούς μπορεί να βρίσκεται ο δράστης είπε ότι «υπήρχαν και κάποια πειστήρια που βρέθηκαν μέσα στο γήπεδο», όπως υπολείμματα από ρούχα και full face κουκούλες, καθώς «κάποιοι αποπειράθηκαν να κάψουν ρούχα μέσα στις τουαλέτες».

Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκεται το αλεξίπτωτο της φωτοβολίδας που τραυμάτισε τον αστυνομικό και ενδεχομένως να υπάρχουν αποτυπώματα ή DNA, πουν να οδηγήσουν τις αρχές στον δράστη.

Από τις έρευνες της Ελληνικής Αστυνομίας στο κλειστό γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» στου Ρέντη, έξω από το οποίο τραυματίστηκε σοβαρά ο 31χρονος αστυνομικός αποκαλύφθηκε ολόκληρο οπλοστάσιο που χρησιμοποιούσαν οι χούλιγκαν της δολοφονικής επίθεσης, όπως κροτίδες, καμένα ρούχα καικαι full face κουκούλες.  Πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, πως βρέθηκε μέρος του σωλήνα της ναυτικής φωτοβολίδας, εκτοξευτήρας και μαχαίρια μέσα στις τουαλέτες του «Μελίνα Μερκούρη». Οι χούλιγκαν επιχείρησαν να σβήσουν τα ίχνη τους βάζοντας φωτιά. Για τον λόγο αυτόν βρέθηκαν καμένα ρούχα και άλλα αντικείμενα.

Κυβερνητική σύσκεψη

Στις 11 έγινε κυβερνητική σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη του αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση των υπουργών Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και Άκη Σκέρτσου και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννη Mπρατάκου.

Οι αποφάσεις που ελήφθησαν αναμένεται να γίνουν γνωστές αργότερα και τα μέτρα αναλυτικά θα ανακοινωθούν την Δευτέρα.

Το στίγμα έδωσε και την Παρασκευή στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφέροντας ότι οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα θα λύσουν σε μεγάλο ποσοστό την κατάσταση. Μια από τις εισηγήσεις είναι να ανακληθεί η απόφαση του περασμένου Αυγούστου για παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. στις θύρες των οργανωμένων οπαδών, σε ματς υψηλής διαβάθμισης ασφαλείας.

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση μπορεί να αποφασίσει να αφεθεί η ασφάλεια των αθλητικών διοργανώσεων στις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ, με βάση και τις πρόνοιες του αθλητικού νόμου για τις κάμερες και τα ονομαστικά εισιτήρια. Πέραν της φύλαξης στη συζήτηση που ανέκυψε μετά την επίθεση στου Ρέντη είναι αν υπάρχει ενδεχόμενο διακοπής των επαγγελματικών πρωταθλημάτων, κάτι που ζητούν οι συνδικαλιστικές ενώσεις των αστυνομικών.

 

Κρίσιμη η κατάσταση του αστυνομικού

Πολύ κρίσιμη παραμένει η κατάσταση του 31χρονου αστυνομικού, που δέχτηκε την επίθεση με ναυτική φωτοβολίδα κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στου Ρέντη το βράδυ της Πέμπτης και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Νίκαιας.

Σύμφωνα με νεότερο ιατρικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, ο ασθενής «παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση, νοσηλευόμενος στη ΜΕΘ σε καταστολή και μηχανικό αερισμό, υποστηριζόμενος αιμοδυναμικά με ισχυρές δόσεις αγγειοσυσπαστικών φαρμάκων. Σήμερα το πρωί οδηγήθηκε εκ νέου στο χειρουργείο όπου έγινε διάνοιξη των μυικών διαμερισμάτων της κνήμης, εκτεταμένη εκτομή νεκρωμάτων στην περιοχή του τραύματος του μηρού και συμπληρωματική αιμόσταση».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι