Ελβετική εταιρεία ζητάει αποζημίωση για τα εισιτήρια που χάνει από την Αγία Σοφία

Πυροβολισμοί με τραυματία στη Γλυφάδα
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Η ελβετική εταιρεία SICPA, που διατηρεί τα δικαιώματα διαχείρισης της Αγίας Σοφίας για τα επόμενα επτά χρόνια, εκτιμά ότι με την παύση πληρωμής εισιτηριου θα χάσει μισό δισεκατομμύριο δολάρια

Η βουλευτής του κεμαλικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) Φελίζ Κερεστετζίγλου υπέβαλε ερώτηση στη Βουλή, αν ευσταθούν τα δημοσιεύματα περί καταβολής αποζημίωσης στην  SICPA μετά την παράδοση της Αγίας Σοφίας στην Προεδρία των Θρησκευτικών Υποθέσεων και την μετατροπή της ξανά σε τζαμί.

Στην κοινοβουλευτική ερώτησή της που απευθύνεται στον Τούρκο υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νουρί Ερσό, η βουλευτής σημειώνει ότι η εν λόγω εταιρεία έκανε προσφορά ύψους 3,9 δισ. δολαρίων το 2018 και  κέρδισε το διαγωνισμό για τη διαχείριση 54 μουσείων και αρχαιολογικών χώρων της Τουρκίας για εννέα χρόνια.

Πολύ χρήμα

Το 2019 περισσότεροι από τρία εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν την Αγία Σοφία πληρώνοντας εισιτήριο εισόδου. Το εισιτήριο στοίχιζε 100 τουρκικές λίρες (περίπου 15 δολάρια), οπότε τα συνολικά έσοδα από τα εισιτήρια ξεπερνούσαν τα 50 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Σημειώνεται ότι μαζί με τα νυχτερινά περάσματα στον μουσειακό χώρο της Αγίας Σοφίας τα έσοδα του μουσείου από τις ετήσιες πωλήσεις εισιτηρίων ανέρχονταν στα 73 εκατομμύρια δολάρια.

Η Αγία Σοφία συγκέντρωνε περισσότερα χρήματα ως μουσείο ακόμα και τα συνολικά διόδια που πληρώνονται στις γέφυρες της Κωνσταντινούπολης.

Και διαπλεκόμενα

Σύμφωνα με πληροφορίες ο επιχειρηματίας Gülşen Karanis Ekşioğlu ενδιαφέρεται να εξαγοράσει την SIPCA Τουρκίας. Ο επιχειρηματίας αυτός, είναι γενικός διευθυντής στις εταιρείες ενός φίλου του Ερντογάν, του Cüneyd Zapsu, που ήταν και σύμβουλός του Προέδρου της Τουρκίας.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι