Εμβόλιο και από Σουηδία – Υπέρ του “αχταρμά” των εμβολίων το Καρολίνσκα

Πρωτοβουλία της περιφέρειας Αττικής για Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Ερευνητές του Ινστιτούτου Karolinska στη Σουηδία ανακοίνωσαν ότι έχουν αναπτύξει εμβόλιο χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα εμβολίων DNA που είναι φθηνό, σταθερό, εύκολο στην παραγωγή και δείχνει να έχει καλό προφίλ ασφάλειας. Προς το παρόν έχει δοκιμασθεί πάντως μόνον σε ποντίκια.

Μελέτη που δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports δείχνει ότι το εμβόλιο αυτό προκαλεί ισχυρές ανοσολογικές αντιδράσεις στα πειραματόζωα. Όταν χορηγείται στον οργανισμό του λήπτη και φτάνει στα κύτταρα, απελευθερώνει μεταγραφικό RNA, το οποίο είναι ένα αυτο-ενισχυόμενο μόριο RNA που παράγει πολλαπλά αντίγραφα μιας επιλεγμένης αλληλουχίας RNA.

Η πλατφόρμα αυτή έχει και προηγουμένως χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη αρκετών εμβολίων που βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές για μολυσματικές ιογενείς ασθένειες όπως οι ιοί HIV, Έμπολα, chikungunya και HPV.

Η δυνατότητα αυτο-ενίσχυσης επιτρέπει τη χορήγηση χαμηλότερων δόσεων και κατά συνέπεια μπορεί να προκαλέσει και ηπιότερες παρενέργειες, σύμφωνα με τους ερευνητές. Δύο άλλα πλεονεκτήματα του είναι ότι δεν απαιτεί ψυχρή αλυσίδα για τη μεταφορά και αποθήκευση του και ότι είναι κατάλληλο για γρήγορη προσαρμογή σε νέες μεταλλάξεις των ιών. Το εμβόλιο φέρει το γονίδιο που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη-ακίδα (S) του SARS-CoV-2 και αναπτύχθηκε στο Τμήμα Μικροβιολογίας, Βιολογίας των Όγκων και των Κυττάρων του φημισμένου σουηδικού επιστημονικού ινστιτούτου.

Είναι σημαντικό ότι τα επαγόμενα από το εμβόλιο αντισώματα ήταν ικανά να εξουδετερώσουν αποτελεσματικά τον ιό SARS-CoV-2 μετά από μία μόνο έγχυση. Ομως οι ερευνητές ανέφεραν ότι ένας δεύτερος εμβολιασμός με διαφορετικό τύπο εμβολίου, που περιείχε ανασυνδυασμένη πρωτεΐνη ακίδα S είχε ως αποτέλεσμα ακόμη καλύτερες ανοσοαποκρίσεις. Επίσης είναι υπέρ της χορήγησης “ποικιλίας” εμβολίων.

«Οι διαφορετικές προσεγγίσεις και πλατφόρμες εμβολίων έχουν τα ξεχωριστά πλεονεκτήματά τους και μπορεί να λειτουργούν συνεργικά σε σχήματα όπου ένας ασθενής λαμβάνει πρώτη δόση από έναν τύπο εμβολίου και δεύτερη από διαφορετικό τύπο. Αυτή η προσέγγιση δίνει συχνά καλύτερα αποτελέσματα και πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω», σημειώνει ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας καθηγητής Πέτερ Λιλεστρομ που λαμβάνει υπ’όψιν της και τις τυχόν μεταλλάξεις.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι