Ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας η ΕΕ για την Αλβανία

Ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας η ΕΕ για την Αλβανία

Τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε η ΕΕ, μετά από αίτημα των Αλβανικών αρχών, για την αντιμετώπιση των καταστροφών που άφησε στο πέρασμά του το χτύπημα του Εγκέλαδου. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τον σεισμό των 6,4 ρίχτερ σκοτώθηκαν 15 άνθρωποι και  τραυματίστηκαν 600, ενώ έχουν προκληθεί μεγάλες καταστροφές.

“Η ΕΕ συμπαρίσταται στην Αλβανία αυτή τη δύσκολη ώρα”, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ομάδες από την Ιταλία, την Ελλάδα και τη Ρουμανία μεταβαίνουν στην σεισμόπληκτη Αλβανία. Βοήθεια μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού πρόσφεραν επίσης η Ουγγαρία, η Γερμανία, η Κροατία, η Γαλλία, η Εσθονία, η Τσεχία, αλλά και η Τουρκία.

Νωρίτερα, ο κ. Στυλιανίδης είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, στον οποίο μετέφερε την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Αλβανικό λαό και την ετοιμότητα της ΕΕ για παροχή βοήθειας.

Το σύστημα Copernicus έχει ενεργοποιηθεί για την παραγωγή δορυφορικών εικόνων των πληγεισών ζωνών ενώ το κέντρο συντονισμού έκτακτης ανάγκης 24/7 της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται σε επαφή με τις Αλβανικές αρχές και συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση. Η ΕΕ θα αναπτύξει, επίσης, ομάδα πολιτικής προστασίας για να βοηθήσει τις αρχές να συντονίσουν την απάντηση και να αξιολογήσουν τις υλικές ζημιές.

Τουλάχιστον 42 διασωθέντες

Την ίδια ώρα, όπως δήλωσε η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας της Αλβανίας Ογκέρτα Μαναστιρλίου, τουλάχιστον 42 άτομα διασώθηκαν από τα ερείπια κτηρίων που καταστράφηκαν ολοσχερώς από τον σεισμό. Η ίδια ανέφερε ότι περισσότεροι από 300 γιατροί και νοσηλευτές παρέχουν την απαραίτητη φροντίδα στους τραυματίες.

Η υπουργός δήλωσε ακόμη ότι “35 τραυματίες εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Τραυμάτων των Τιράνων, με εννέα από αυτούς σε σοβαρή κατάσταση”. Η ίδια τόνισε ότι στο περιφερειακό νοσοκομείο του Δυρραχίου νοσηλεύονται τουλάχιστον 25 τραυματίες αλλά, όπως είπε, η κατάστασή τους δεν είναι ανησυχητική.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι