Ενισχυμένη εποπτεία μετά το μνημόνιο και μέτρα για το χρέος…

Ενισχυμένη εποπτεία μετά το μνημόνιο και μέτρα για το χρέος…

Πολύ κοντά σε μία συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, έως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, βρίσκονται οι Βρυξέλλες. Η συμφωνία αναμένεται να περιλαμβάνει τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος, ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ, την ελάφρυνση του χρέους, τη στρατηγική για την ανάπτυξη και τη μεταμνημονιακή εποπτεία.

Οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι, εφόσον εκπληρωθούν τα 88 προαπαιτούμενα της τελευταίας αξιολόγησης, η Ελλάδα είναι έτοιμη να βγει με επιτυχία από το πρόγραμμα του ESM. Ωστόσο θεωρούν πως η πραγματική επιτυχία ή αποτυχία της εξόδου θα καθοριστεί από τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν στη χώρα τα επόμενα δύο χρόνια.

Οι Βρυξέλλες δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη δημιουργία ταμειακού αποθέματος, περί τα 20 δισ. για να μπορεί η Ελλάδα να εξυπηρετήσει δανειακές υποχρεώσεις έως και τις αρχές του 2020, υπό την προϋπόθεση ότι επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι και τα πρωτογενή πλεονάσματα το 2019 και το 2020.

Όσον αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, μεταξύ των προτάσεων που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση περιλαμβάνονται το πακέτο των λεγόμενων «εμπροσθοβαρών» μέτρων, όπως είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και η χρησιμοποίηση μέρους των αδιάθετων χρημάτων του προγράμματος του ESM, η επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα και ο μηχανισμός που συνδέει την αποπληρωμή τού χρέους με την ανάπτυξη.

Παράλληλα οι Βρυξέλλες αναζητούν τρόπους για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα, κατά τρόπο που θα ικανοποιεί τις αγορές και τους εταίρους της στην Ευρωζώνη. Μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, η Ελλάδα θα υπαχθεί στη λεγόμενη ενισχυμένη εποπτεία. Αυτό σημαίνει ότι ανά τρίμηνο θα υπάρχουν αξιολογήσεις.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι