Ένταση Σερβίας-Κοσσόβου – Έκλεισαν δύο από τις τρεις διαβάσεις

Ένταση Σερβίας-Κοσσόβου – Έκλεισαν δύο από τις τρεις διαβάσεις

Κλειστές παραμένουν από χθες βράδυ οι συνοριακές διαβάσεις ανάμεσα στην Σερβία και το Κόσσοβο. Το Κόσσοβο ανακοινώνει ότι «δεν είναι ασφαλής η διέλευση». Είχε προηγηθεί αποκλεισμός των διαβάσεων από Σέρβους, οι οποίοι δεν επέτρεπαν την διέλευση Κοσσοβάρων ή οχημάτων με πινακίδες του Κόσσοβου.

Η κυβέρνηση στην Πρίστινα αποφάσισε να κλείσει του συνοριακούς σταθμούς στο Μέρνταρε και το Μπίρνιακ εκτιμώντας ότι δεν είναι ασφαλής η διέλευση, καθώς είχε προηγηθεί ο αποκλεισμός των συνοριακών διαβάσεων από τη σερβική πλευρά, από διάφορες οργανώσεις, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάργηση των σερβικών παράλληλων θεσμών στο βόρειο Κόσοβο.

Πολίτες της Σερβίας εκ των οποίων κάποιοι φέρονται να είναι κουκουλοφόροι, απέκλεισαν προηγουμένως τις οδικές αρτηρίες που οδηγούν προς τους συνοριακούς σταθμούς Μέρνταρε και Μπίρνιακ απαγορεύοντας την διέλευση φορτηγών από και προς το Κόσσοβο. Δεν επέτρεπαν την διέλευση ΙΧ οχημάτων με πινακίδες Κοσσόβου ή μεταφορικών μέσων των οποίων οι επιβαίνοντες έφεραν ταξιδιωτικά έγγραφα που εκδόθηκαν στο Κόσσοβο. Τα μέτρα κατά των Σέρβων, που οι συγκεντρωθέντες ζητούν να ανακληθούν, καθιερώθηκαν πρόσφατα και προκάλεσαν την αντίδραση της Σερβίας, ενώ και οι ΗΠΑ και άλλες χώρες προσπάθησαν να μεταπείσουν το Κόσσοβο για τη λήψη τους.

Οι συγκεντρωθέντες Σέρβοι ζητούν την επαναλειτουργία των σερβικών παράλληλων θεσμών στο βόρειο Κόσοβο, να επιτραπεί η χρήση του δηναρίου και να επιτρέπεται στους Σέρβους του Κοσσόβου να χρησιμοποιούν τις σερβικές ταυτότητές τους. Ένα από τα αιτήματα είναι και η αποχώρηση της αστυνομίας του Κοσσόβου από τους σερβικούς δήμους στο βόρειο Κόσσοβο. Επίσης δηλώνουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με την σερβική κυβέρνηση και δρουν αυτόνομα. Η Πρίστινα ωστόσο καταγγέλλει ότι πρόκειται για οργανωμένη δράση από τις σερβικές αρχές. Ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσσόβου Τζελάλι Σβετσλία καταδίκασε το γεγονός καταγγέλλοντας την σερβική αστυνομία ως συνένοχη, «αφού δεν αντιδρά». Από τις τρεις μεγάλες συνοριακές διαβάσεις ανάμεσα στο Κόσσοβο και την Σερβία σήμερα λειτουργεί μόνο μία -στην περιοχή Γιάρινε, στο βορειοανατολικό Κόσσοβο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx