Εντείνονται περαιτέρω οι συμπλοκές στη Λιβυή

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Ένας νέος γύρος έντονων μαχών ξέσπασε μεταξύ του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) και των από τη Τουρκία υποστηριζόμενων δυνάμεων κοντά στην Τρίπολη.

Τις τελευταίες ημέρες, μαχητές από την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) και Σύριοι μισθοφόροι που υποστηρίζονται από τον τουρκικό στρατό πραγματοποίησαν αρκετές επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Τρίπολης προσπαθώντας να το καταλάβουν από το LNA.

Σε ένα σημείο, οι τουρκικές δυνάμεις μπήκαν ακόμη και στο έδαφος του αεροδρομίου, αλλά απέτυχαν να εξασφαλίσουν τις θέσεις αυτές και αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν.

Οι βασικές εγκαταστάσεις του αεροδρομίου νότια της Τρίπολης παρέμειναν στα χέρια στρατευμάτων του LNA. Ως αποτέλεσμα των συγκρούσεων, το GNA κατέλαβε ένα άρμα μάχης T-72, κατέστρεψε τουλάχιστον 2 οχήματα του LNA και έχασε περίπου δώδεκα μαχητές.

Επιδιώκοντας να αντισταθμίσει αυτή τη στρατιωτική αποτυχία, φιλο-τουρκικές πηγές δημοσίευσαν φωτογραφίες από αυτό που περιέγραψαν ως κατάλογο Ρώσων μισθοφόρων που ήταν γραμμένο στα ρωσικά και που είχαν βρεθεί νότια της Τρίπολης. Ωστόσο, ο κατάλογος φαίνεται να είναι μόνο αραβικά ονόματα που μεταφράστηκαν κατά προσέγγιση στα ρωσικά.

Πηγές του LNA λένε ότι η GNA και οι υποστηρικτές της προωθούν την προπαγάνδα σχετικά με την υποτιθέμενη σημαντική συμμετοχή Ρώσων στρατιωτικών εργολάβων στη σύγκρουση για να τραβήξουν την προσοχή του κοινού από το γεγονός ότι η Τουρκία ανέπτυξε περίπου 10.000 Σύριους μαχητές για να υποστηρίξει την GNA.

Πρόσφατα, η Τουρκία άρχισε ακόμη και να προμηθεύει τους Σύριους μισθοφόρους και τους μαχητές της GNA με άρματα μάχης M60.

Σε απάντηση σε αυτές τις επιθέσεις, η Πολεμική Αεροπορία του LNA ενέτεινε αεροπορικές επιδρομές σε θέσεις των υποστηριζόμενων από την Τουρκία δυνάμεων κοντά στο Gharyan, το Al-Aziziyah, τον Ayn Zarah και το Misrata. Πηγές προσκείμενες στο LNA ισχυρίστηκαν επίσης ότι τουλάχιστον 3 μη επανδρωμένα αεροσκάφη που προέρχονται από την Τουρκία καταρρίφθηκαν πάνω από το Bani Waled και ένα άλλο κοντά στο αεροδρόμιο της Τρίπολης.

Ταυτόχρονα, μονάδες του LNA κατέλαβαν από τουρκικές δυνάμεις δυνάμεις το χωριό Αλ-Ασάμπα νότια της Γκαριάν. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο LNA σχεδιάζει να συνεχίσει την προέλαση προς την Κίκλα προκειμένου να εξασφαλίσει μια σύνδεση με τις δυνάμεις του που αναπτύσσονται νοτιοδυτικά της Τρίπολης.

Ένας άλλος στόχος προτεραιότητας είναι το ίδιο το Γκαριάν. Εάν το LNA είναι σε θέση να το επανακαταλάβει από την GNA, θα είναι σε θέση να σταθεροποιήσει την πρώτη γραμμή μετά τις πρόσφατες αποτυχίες στη μάχη ενάντια στις δυνάμεις της Τουρκίας και να ξεκινήσει εκ νέου την προέλαση προς στην Τρίπολη. Από την άλλη πλευρά, εάν το GNA διατηρήσει την Γκαριάν στα χέρια του, θα είναι σε θέση να συνεχίσει να πιέζει τις μονάδες του LNA στο αεροδρόμιο της Τρίπολης και να επεκτείνει μια ζώνη προστασίας γύρω από την πόλη της Τρίπολης.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι