Επανεξελέγη η υποψήφια του Μακρόν ως πρόεδρος της γαλλικής Βουλής αλλά με γιουχάισμα

Επανεξελέγη η υποψήφια του Μακρόν ως πρόεδρος της γαλλικής Βουλής αλλά με γιουχάισμα

Η 53χρονη Γιαέλ Μπράουν-Πιβέ, από το κόμμα του προέδρου Μακρόν, επανεξελέγη πρόεδρος της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, αφού έλαβε 220 ψήφους και εξασφάλισε τη σχετική πλειοψηφία των μελών της, παρότι στον πρώτο γύρο είχε λάβει μόνον 124 ψήφους.

Δεύτερος ήρθε ο υποψήφιος αριστερών και σοσιαλιστών που έλαβε 207 ψήφους και τρίτος ο υποψήφιος της Εθνικής Συσπείρωσης της Λεπέν, που έλαβε 141. Στην πρώτη ψηφοφορία ήταν έξι οι υποψήφιοι και μέτρησαν όλα τα στρατόπεδα τις δυνάμεις τους, στην δεύτερο έμειναν τέσσερις σκοπίμως και στην τρίτη, έμειναν τρεις ως υποψήφιοι.

Το αποτέλεσμα κρίθηκε από τα μικρότερα δεξιά κόμματα πού στήριξαν εν τέλει τον Μακρόν, με αυτό θεωρούμενο και πρόκριμα για το σχηματισμό κυβέρνησης. Στήριξαν την υποψήφια του κόμματος Μακρόν κατ΄αρχήν οι υποψήφιοι των Ρεπουμπλικανών και του κόμματος “Ορίζοντες”, που αποχώρησαν για να την πριμοδοτήσουν στον δεύτερο και τρίτο γύρο και οι οποίοι είχαν λάβει αντίστοιχα 48 και 38 ψήφους στον πρώτο γύρο. Επίσης την ψήφισαν και οι 18 βουλευτές που αρχικά είχαν είχαν ψηφίσει για πρόεδρο έναν ανεξάρτητο αλλά δεξιό υποψήφιο.

Όταν η Πιβέ είπε “ευχαριστώ για την ψήφο των συναδέλφων μου” αλλά συνέχισε μιλώντας “για την ανάγκη να στηριχθεί η αγοραστική δύναμη των Γάλλων” ακούστηκαν ήπια γιουχαΐσματα και φωνές όπως “δεν ψήφισε εσάς ο γαλλικός λαός”.

Πηγή: Le Monde

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι