Έπεσε η κυβέρνηση στην Βουλγαρία

Έπεσε η κυβέρνηση στην Βουλγαρία
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Η βουλγαρική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κίριλ Πέτκοφ  έχασε στην ψηφοφορία για ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο, βάζοντας τη χώρα σε πολιτική αναταραχή εν μέσω του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία και της εκρηκτικής ανόδου του πληθωρισμού.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ανέτρεψαν την κυβέρνηση – η οποία ανέλαβε την εξουσία πριν από έξι μήνες – με ψήφους 123-116, αφού ο κυβερνών συνασπισμός έχασε την πλειοψηφία του με διαφωνίες κυρίως για τις δημοσιονομικές δαπάνες και για το αν η Βουλγαρία θα έπρεπε να ξεκλειδώσει την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ. Ήδη διεθνή ΜΜΕ και αναλυτές σχολιάζουν ότι η κατάρρευση αυτή θα μπορούσε να πλήξει την επέκταση της ΕΕ και να ενισχύσει τη ρωσική επιρροή στην περιοχή.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας κατηγόρησε τη Ρωσία και την πανίσχυρη μαφία της χώρας του: «Αυτή η ψηφοφορία είναι ένα μικρό βήμα στον πολύ μακρύ δρόμο που έχουμε μπροστά μας. Υπόσχομαι ότι θα συνεχίσουμε τη μάχη για να ξανακερδίσουμε τη χώρα και, μια μέρα, θα έχουμε μια Βουλγαρία χωρίς μαριονετίστες, χωρίς μαφία — μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα», είπε, σε ομιλία του ενώπιον της εθνοσυνέλευσης.

Δίνοντας μια λίστα με τα άτομα που συνέβαλαν στην κατάρριψη της κυβέρνησής του, ο Πέτκοφ ονόμασε τον Ρώσο πρεσβευτή στη Σόφια και κατηγόρησε τη Ρωσία ότι άσκησε την επιρροή της στην απομάκρυνσή του μέσω νομοθετών από το ακροδεξιό κόμμα Revival. Ο Πέτκοφ είχε ψηφιστεί με τη δέσμευση να καταπολεμήσει την αχαλίνωτη διαφθορά της Βουλγαρίας και ώθησε τη Σόφια να υιοθετήσει μια ασυνήθιστα σκληρή γραμμή κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Η χώρα αντιμετωπίζει τώρα πιθανώς τις τέταρτες γενικές εκλογές από τον Απρίλιο του 2021, θέτοντας σε κίνδυνο εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ και τα σχέδιά της να υιοθετήσει το Ευρώ το 2024.

Το αδιέξοδο μπορεί επίσης να παρεμποδίσει τις προσπάθειες της Βουλγαρίας να εξασφαλίσει σταθερές εισροές φυσικού αερίου μετά τη διακοπή των παραδόσεων στη χώρα (η οποία εξαρτάται σχεδόν πλήρως από το ρωσικό αέριο) λόγω της άρνησης της Σόφιας να πληρώσει σε ρούβλια.

Ο Πέτκοφ έχει απορρίψει οποιεσδήποτε συνομιλίες συνασπισμού με κόμματα της αντιπολίτευσης στην αίθουσα, αλλά θα επιδιώξει την στήριξη από μεμονωμένους βουλευτές στο κοινοβούλιο για να συγκεντρώσει αρκετή υποστήριξη για μια νέα κυβέρνηση και να αποφύγει πρόωρες εκλογές.

  Οδεύει για την Βουλή η τροπολογία για το "κόμμα Κασιδιάρη"

Ο Πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ καλείται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές εντός δύο μηνών και να ορίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση, εάν ο Πέτκοφ δεν καταφέρει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία για ένα νέο υπουργικό συμβούλιο και εάν δύο άλλα κόμματα στο κοινοβούλιο δεν μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι