Έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν και ο τελευταίος θύλακας αντίστασης;

Έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν και ο τελευταίος θύλακας αντίστασης

Οι Ταλιμπάν ισχυρίζονται ότι κατέλαβαν τελικά  την κοιλάδα Παντζσίρ, τον τελευταίο θύλακα αντίστασης και ότι ελέγχουν πλήρως το Αφγανιστάν, αλλά οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες. Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Μπιλάλ Καρίμι με ανάρτησή του στο twitter ανέφερε ότι «η Παντζσίρ, εισήλθε στον πλήρη έλεγχο του Ισλαμικού Εμιράτου».

Επίσης, τρείς άλλες πηγές των Ταλιμπάν, δήλωσαν στο Reuters, ότι το ισλαμικό κίνημα έχει πλέον τον έλεγχο ολόκληρου του Αφγανιστάν. Ωστόσο, οι αναφορές αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί.  Επισημαίνεται, ότι ο  πρώην αντιπρόεδρος του Αφγανιστάν Αμρουλάχ Σάλεχ, που έχει καταφύγει στο Παντζσίρ και είναι με τους μαχητές της αντίστασης, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Tolo News ότι οι αναφορές ότι είχε εγκαταλείψει τη χώρα ήταν ψέματα.

Επίσης, δημοσιογράφος του BBC World δημοσίευσε στο Twitter ένα βίντεο κλιπ που είπε ότι  του το έστειλε ο Σάλεχ και ότι αυτός αναφέρει ότι, «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση. Βρισκόμαστε υπό εισβολή των Ταλιμπάν… Κρατήσαμε τις θέσεις μας, αντισταθήκαμε».

Ο Σάλεχ έγραψε ακόμα στο twitter  ότι, «η αντίσταση συνεχίζεται και θα συνεχιστεί. Είμαι εδώ στη γη μου, για τη γη μου και υπερασπίζομαι την αξιοπρέπειά της». Ο γιος του, Εμπαντουλάχ Σάλεχ διέψευσε επίσης την πτώση της Παντζσίρ, λέγοντας με μήνυμά του «όχι, αυτό είναι ψέμα».

Ο ηγέτης της αντίστασης στην Παντζσίρ είναι ο Αχμάντ Μασούντ, ο γιος του ηγέτη των Μουτζαχεντίν Αχμάντ Σαχ Μασούντ, ο οποίος είχε κερδίσει το προσωνύμιο “λιοντάρι της Παντσίρ”. Ο Αχμάντ Μάσουντ έχει δηλώσει ότι δεν θα παραδοθεί και ότι θα ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι