Επιδοτήσεις για αντικατάσταση οικιακών συσκευών παλαιάς τεχνολογίας

Επιδοτήσεις για αντικατάσταση οικιακών συσκευών παλαιάς τεχνολογίας

Σε δύο-τρεις μήνες αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το νέο πρόγραμμα με επιδοτήσεις για όλα τα νοικοκυριά, ανεξαρτήτως εισοδήματος, προκειμένου να αντικατασταθούν παλιότερης τεχνολογίας ενεργοβόρες οικιακές συσκευές, κυρίως κλιματιστικά, ψυγεία, κουζίνες και πλυντήρια τεχνολογίας δεκαετίας.

Αναμένεται οι επιδοτήσεις να δοθούν κλιμακωτά, δηλαδή προς όλους μεν, αλλά με μεγαλύτερη επιδότηση προς τους οικονομικά ασθενέστερους. Οι οικιακές συσκευές νέας τεχνολογίας είναι πολύ ακριβότερες από τις παλιές, όμως είναι και πρακτικά γνωστό πλέον σε όλους τους καταναλωτές ότι ελάχιστες συσκευές έχουν διάρκεια ζωής μεγαλύτερη της δεκαετίας και, κατά συνέπεια, κάθε χρόνια πλέον αναγκάζονται να αντικαθιστούν τις παλιές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για κάθε νοικοκυριό θα επιδοτηθεί με 300 ευρώ κάθε κλιματιστικό (μέχρι τρία ανά οικία) ή με 500 ευρώ αν πρόκειται για κλιματιστικό τάξης Α++ για ψύξη και Α+ για θέρμανση. Για το νέο πλυντήριο θα δοθούν 300 ευρώ, αλλά αν είναι ενεργειακής τάξης ίσης ή ανώτερης από C και έχει χωρητικότητα άνω των εννέα κιλών, θα δοθούν 400 ευρώ. Θα επιδοτηθεί μόνο ένα πλυντήριο ανά νοικοκυριό, ανεξαρτήτως μελών του νοικοκυριού. Ακόμα δηλαδή και αν συγκατοικούν τρεις γενιές, η επιδότηση θα δοθεί για μια συσκευή.

Το ίδιο (δηλαδή επιδότηση για μια συσκευή) θα ισχύσει και για ψυγεία και ψυγειοκαταψύκτες. Θα δοθούν σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης 400 ευρώ ανά δικαιούχο ή 600 αν η συσκευή είναι ανώτερη της κλάσης D και έχει χωρητικότητα άνω των 450 λίτρων. Παρόμοιο μοντέλο αποφασίστηκε και από το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου, αλλά εκεί θα επιδοτηθούν μόνον οι ευάλωτοι -δηλαδή η αντίστοιχη εισοδηματική κατηγορία με εκείνην η οποία στην Ελλάδα δικαιούται κοινωνικού τιμολογίου.

Η επιδότηση στην Ελλάδα θα δοθεί προς όλους και δεν θα συμψηφίζεται με φόρους, αλλά θα δίνεται άμεσα και θα αφορά ηλεκτρικές οικιακές συσκευές που διασφαλίζουν οικονομία στην ενέργεια. Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πριν από το καλοκαίρι, ώστε η ζέστη να μην βρει τις οικογένειες με παλιά ψυγεία και κλιματιστικά που απαιτούν μεγάλη ενέργεια για να αποδώσουν, μέχρι και 30% περισσότερο ρεύμα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ επιβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα θα “τρέξει” μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 και δικαιούχοι θα είναι όλοι οι Έλληνες, αλλά με κριτήρια προτεραιοποίησης, ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση.

Το ελληνικό μοντέλο επιδότησης θα καλύπτει ένα μέρος της αγοράς ως voucher, αλλά αναμένεται ότι και οι εταιρίες ηλεκτρονικών συσκευών θα σπεύσουν να “επιδοτήσουν” μαζικά την πώληση νέων μοντέλων τους. Κάθε νοικοκυριό θα επιδοτηθεί για συνολικά πέντε συσκευές.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι