Επιμένει ο ΟΟΣΑ ότι η Ελλάδα πρέπει να ακριβύνει το νερό

Επιμένει ο ΟΟΣΑ ότι η Ελλάδα πρέπει να ακριβύνει το νερό

Η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με λειψυδρία και πρέπει να αναπροσαρμόσει την τιμή του νερού, αναφέρει σε έκθεσή του που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Στην έκθεσή του με τίτλο In Environmental Performance Reviews: Greece 2020, ο ΟΟΣΑ αναγνωρίζει ότι το θέμα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα μας, καθώς «η λειψυδρία αναμένεται να ενταθεί με την κλιματική αλλαγή και η άντληση γλυκού νερού είναι πολύ υψηλή λόγω των αρδευτικών αναγκών και της διαρροής».

Στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ ζητά την αναπροσαρμογή των τιμολογίων νερού ώστε να ταιριάζουν με τις υπάρχουσες συνθήκες. «Η διασφάλιση ότι οι τιμές καλύπτουν το κόστος εφοδιασμού και αντικατοπτρίζει τη σπανιότητά του, καθώς και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων, θα υποστηρίξει τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτων», αναφέρει η έκθεση.

Όμως, όπως επισημαίνουν οι υπέρμαχοι της χαμηλής κοστολόγησης του νερού, δεν εξηγεί με ποιο τρόπο θα έχει περισσότερο νερό σε 30 χρόνια η Ελλάδα, αν γίνει ακριβότερο σήμερα. Επίσης εξετάζει το νερό με βάση τη σπανιότητα ως αντικείμενο και προϊόν, ενώ πρόκειται για φυσικό αγαθό. Καμία αναφορά δεν γίνεται επίσης στην ποιότητα του πόσιμου νερού λόγω της κατάστασης των δικτύων σε αστικά και μη αστικά κέντρα, αν δηλαδή η ποιότητα αντιπροσωπεύει το ήδη καταβαλλόμενο τίμημα.

Πάντως είναι παραδεκτό ότι υπάρχει πρόβλημα διαχείρισης και διαρκές ζήτημα διαρροών και ότι όντως η υδροδότηση νησιών και απομακρυσμένων περιοχών ανεβάζει το κόστος, χωρίς αυτό να αποσβένεται.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι