Ερευνούν ακόμη και για κατασκοπεία οι Γερμανοί, μετά την μαζική διαρροή δεδομένων
05/01/2019Οι γερμανικές αρχές ξεκίνησαν από την Παρασκευή να καταζητούν τους δράστες της μαζικής διαρροής προσωπικών δεδομένων και εγγράφων εκατοντάδων Γερμανών πολιτικών και δημοσίων προσώπων στη χώρα, ανάμεσά τους και η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.
Μια προκαταρκτική ανάλυση έδειξε ότι τα δεδομένα εκλάπησαν μέσα από «εσφαλμένη χρήση καταχώρησης πληροφοριών σύνδεσης για υπηρεσίες στο cloud, από λογαριασμούς email ή σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ με ανακοίνωσή του αργά την Παρασκευή.
Ο ίδιος σημείωσε επίσης πως δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι τα συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών της Μπούντεσταγκ ή της κυβέρνησης τέθηκαν σε κίνδυνο, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Παραλλήλως το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι παραμένει ασαφές αν η παραβίαση, που προκάλεσε την επείγουσα συνάντηση της ομοσπονδιακής υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας (BSI), ήταν αποτέλεσμα παράνομης ηλεκτρονικής διείσδυσης (χακαρίσματος) ή διαρροής.
Οι Aρχές ερευνούν όλα τα ενδεχόμενα, συμπεριλαμβανομένου και της κατασκοπείας, σύμφωνα με μια κυβερνητική πηγή, που ανέφερε ότι είναι απίθανο ένα μόνο άτομο να κατόρθωσε να συλλέξει τον τεράστιο όγκο δεδομένων που διέρρευσαν.
Το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο rbb, που αποκάλυψε την υπόθεση, ανέφερε ότι τα δεδομένα που αναρτήθηκαν σε έναν λογαριασμό στο twitter, περιελάμβαναν διευθύνσεις, προσωπικές επιστολές και αντίγραφα δελτίων ταυτοτήτων. Πρόσθεσε η ταυτότητα των δραστών και το κίνητρό τους παραμένουν άγνωστα.
Ο λογαριασμός twitter, που λειτουργούσε επί τέσσερα χρόνια, και πλέον διαγράφηκε, αρχικά ξεκίνησε να διαρρέει δεδομένα τον Δεκέμβριο σε ένα ηλεκτρονικό «ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης μέχρι τα Χριστούγεννα» (Advent calendar). Το μέγεθος της διαρροής των δεδομένων έγινε αντιληπτό για πρώτη φορά αργά την περασμένη Πέμπτη.
Το υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι οι ένοπλες δυνάμεις δεν επηρεάστηκαν, ενώ το κρατίδιο του Αμβούργου συνεργάστηκε με τις ιρλανδικές αρχές προστασίας δεδομένων για να σταματήσει τη διάδοση των δεδομένων μέσω Twitter, αλλά ανέφερε ότι η εταιρεία δεν έχει απαντήσει.
Πέρσι πάντως, βουλευτές τόνιζαν ότι μια μεγάλη κυβερνοεπίθεση παραβίασε το δίκτυο υπολογιστών του υπουργείου Εξωτερικών. Αξιωματούχοι ασφαλείας έχουν στο παρελθόν κατηγορήσει για τις παραβιάσεις ασφάλειας δεδομένων, μια ρωσική ομάδα χάκερς, την APT28, ενώ το Κρεμλίνο επανειλημμένως έχει αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή σε αυτά τα περιστατικά.