Έβρος: Παρεμβάλλονται τουρκικοί σταθμοί μεγάλης ισχύος στους ελληνικούς

Σε επιφυλακή συνοριοφύλακες και Frontex - Στον Έβρο ο Λαλούσης,

Ρεπορτάζ της ΕΡΤ αναφέρεται σε ένα “ερτζιανό” πρόβλημα με τη γείτονα χώρα, καθώς στον Έβρο δεν μπορείς πλέον να “πιάσεις” ελληνικό σταθμό και μπορείς να ακούς μόνον τουρκικούς.

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι οι ελληνικοί πομποί που είναι εγκατεστημένοι στην Αλεξανδρούπολη και στην Ορεστιάδα αφήνουν ακάλυπτο τον ενδιάμεσο χώρο, τον οποίο «καταλαμβάνουν» οι τουρκικές συχνότητες. Να σημειωθεί ότι οι ραδιοσυχνότητες δεν οριοθετούνται με τα σύνορα των κρατών, αλλά υπάρχει ένα όριο ισχύος το οποίο η γείτων δεν σέβεται.

Οι ιδιοκτήτες των ραδιοφωνικών σταθμών, μπροστά στο αδιέξοδο που έχουν περιέλθει, κάλεσαν τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνο Κυρανάκη και εκείνος ανταποκρίθηκε. Δεν έχει γινει ακόμα γνωστό τι αποφασίστηκε στη σημερινή συζήτηση του κ. Κυρανάκη με τους ιδιοκτήτες των σταθμών της περιοχής.

Το πρόβλημα εντούτοις δεν είναι σημερινό. Είναι δεκαετίες που η Τουρκια εκπέμπει με ιδιαίτερη ισχύ και επειδή από το 2023 το πρόβλημα “παράγινε”, έχει τεθεί ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο στη Βουλή. Τον Οκτώβρη βουλευτής της ΝΔ ανέφερε την διαμαρτυρία πέντε ραδιοφωνικών σταθμών της περιοχής.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ιδιωτικοί τουρκικοί Ρ/Σ, επιδοτούνται από το γειτονικό κράτος, προκειμένου να αγοράζουν μηχανήματα εκπομπής υψηλής ισχύος και υψηλών δυνατοτήτων καιρεοσυστημάτων.

Οι περισσότεροι σταθμοί σκέφτηκαν ως λύση να αλλάξουν συχνότητα εκπομπής μετακινούμενοι σε ελεύθερες συχνότητες, οι οποίες όμως αφ΄ενός είναι ελάχιστες, αφ΄ ετέρου η ενέργεια είναι παράτυπη και μπορουν να κληθούν (ή ίσως και κλήθηκαν ήδη) σε απολογία από το ΕΣΡ και την ΕΕΤΤ. Οι σταθμοί διαμαρτύρονται ότι έχουν και οικονομικούς λόγους που δεν ακούγονται, γιατί ενώ οι γειτονικοί σταθμοί της Τουρκίας επιδοτούνται, οι ιδιωτικοί της Ελλάδας, λόγω της αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, μείωσαν στο ελάχιστο την κατανάλωση των πομπών τους, άρα και την ισχύ τους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι