Εξηγήσεις από Μπλίνκεν για το Αφγανιστάν απαιτεί Επιτροπή των ΗΠΑ

Εξηγήσεις για τη φυγή από το Αφγανιστάν απαιτεί Επιτροπή των ΗΠΑ,

Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ που ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι, ζήτησε από την κυβέρνηση Μπάιντεν να της δοθεί εμπιστευτικό τηλεγράφημα της αμερικανικής διπλωματίας που προειδοποιούσε για τους κινδύνους από την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, το καλοκαίρι του 2021.

Ο επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων, Μάικ Μακόλ, ανακοίνωσε πως επέδωσε κλήτευση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να της παραδοθεί το έγγραφο. Το τηλεγράφημα, το οποίο συνέταξαν και έστειλαν Aμερικανοί διπλωμάτες στην Καμπούλ το καλοκαίρι του 2021, προειδοποιούσε πως η τότε αφγανική κυβέρνηση θα κατέρρεε γρήγορα μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων. Αναφορά στο έγγραφο αυτό έγινε κατά τη διάρκεια ακρόασης του Aμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην επιτροπή, στις 23 Μαρτίου.

Το State Department δεν έχει δώσει αντίγραφο του τηλεγραφήματος στην επιτροπή, επικαλούμενο την ανάγκη προστασίας εμπιστευτικού διαύλου εσωτερικής επικοινωνίας. Στις 26 Αυγούστου 2021, έκρηξη βόμβας σκότωσε περίπου 170 Αφγανούς άμαχους και 13 Αμερικανούς στρατιωτικούς στην περίμετρο του αεροδρομίου της Καμπούλ. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο Χορασάν.

Δεν είναι σαφές τι θα κάνει η επιτροπή αν το State Department συνεχίσει να αρνείται να δώσει αντίγραφο, αν δηλαδή θα ζητήσει να επέμβει η Δικαιοσύνη και να εγγυηθεί ότι η εντολή θα εκτελεστεί. Οι Ρεπουμπλικάνοι υπόσχονταν στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου πως θα διενεργήσουν έρευνα για τη χαοτική αμερικανική αποχώρηση από το Αφγανιστάν, που ολοκληρώθηκε στις 30 Αυγούστου πέρυσι. Η απόσυρση έβαλε τέλος στην πιο μακρόχρονη στρατιωτική εμπλοκή στην ιστορία των ΗΠΑ, που άρχισε μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Στον πόλεμο αυτό, που κράτησε σχεδόν 20 χρόνια, σκοτώθηκαν πάνω από 2.400 στρατιωτικοί των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Πενταγώνου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι