Φλερτάρει πάλι με τους BRICS η Τουρκία

Φλερτάρει πάλι με τους BRICS η Τουρκία
Οι διεθνείς εξαγωγές: Το σημαντικό μερίδιο στο σύνολο των παγκόσμιων εξαγωγών οφείλεται κυρίως στην εξαγωγική δραστηριότητα της Κίνας, που στο συνολικό των BRICS+ κατέχει το 58,65%.

Την ένταξη της Τουρκίας να ενταχθεί στον οργανισμό BRICS επανέφερε -μάλλον ως θεωρητικό μοχλό πίεσης προς την ΕΕ και τις ΗΠΑ- ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κίνα.

Εκτιμάται ότι είναι άλλη μια διπλωματική μανούβρα στην πολιτική των “δύο ταμπλό” που εφαρμόζει η Τουρκία, παρουσιαζόμενη ως γέφυρα Ανατολής και Δύσης που τα έχει καλά με όλους. Την ένταξη στους BRICS είχε σχεδόν προαναγγείλει ο Ερντογάν το 2018 και ενώ του είπαν ότι είναι ευπρόσδεκτος, και ότι η χώρα του θα μπορούσε να ενταχθεί το 2022, η Τουρκία δεν έκανε καμία κίνηση εν συνεχεία.

Στους BRICS μετέχουν η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία, η Νότιος Αφρική, και πρόσφατα εντάχθηκαν η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, η Αργεντινή, η Αιθιοπία, το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρθηκε στον οργανισμό ως «μια καλή εναλλακτική απέναντι στην ΕΕ» λέγοντας ότι, ενώ η Τουρκία έχει συνάψει συμφωνία τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ, ορισμένα κράτη έχουν αντιρρήσεις στην ένταξη της χώρας, «οπότε η Τουρκία συνεχίζει να αναζητεί νέες ευκαιρίες συνεργασίας με διάφορους εταίρους σε διαφορετικές πλατφόρμες, όπως οι BRICS».

Είπε ότι θα συμμετάσχει στη συνάντηση των BRICS που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στη Ρωσία την επόμενη εβδομάδα και πρόσθεσε ότι η Τουρκία υποστηρίζει τη συνεργασία και την πολυμέρεια τόσο στην Αφρική όσο και στην Ασία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε σήμερα για το θέμα τα εξής διπλωματικά: «Φυσικά, όλοι καλωσορίζουμε το αυξημένο ενδιαφέρον για τους BRICS από τους γείτονές μας, ειδικά όταν είναι τόσο σημαντικοί εταίροι όπως η Τουρκία. Το θέμα μπορεί να μπει στην ατζέντα της συνόδου κορυφής των BRICS όπου θα προεδρεύσει η Ρωσία, αλλά ο οργανισμός είναι απίθανο να ικανοποιήσει πλήρως το ενδιαφέρον όλων των χωρών που επιθυμούν να ενταχθούν. Οι BRICS ενδιαφέρονται να διατηρήσουν επαφές με όλα τα ενδιαφερόμενα κράτη. Για το σκοπό αυτό, εξετάζονται τώρα διάφορες μορφές για τη διατήρηση των επαφών. Αυτή είναι μια διαδικασία που εκτείνεται με την πάροδο του χρόνου. Αλλά χαιρετίζουμε το τόσο έντονο ενδιαφέρον», πρόσθεσε, είτε γιατί ο Ερντογάν κατά καιρούς χρησιμοποιεί αυτό το “χαρτί” χωρίς να το εννοεί, είτε γιατί τα οικονομικά της Τουρκίας προβληματίζουν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι