G7: Δάνειο-μαμούθ στην Ουκρανία με την χρήση των ρωσικών παγωμένων περιουσιακών στοιχείων

G7: Δάνειο-μαμούθ στην Ουκρανία με την χρήση των ρωσικών παγωμένων περιουσιακών στοιχείων

Η Μόσχα αντέδρασε έντονα στην απόφαση των G7.

Παρουσία και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι διεξάγεται η σύνοδος της G7 στην Ιταλία που έχει κύριο θέμα της το Ουκρανικό.

Μάλιστα, ο Ουκρανός πρόεδρος θα προχωρήσει στην υπογραφή μιας δεκαετούς διμερούς συμφωνίας ασφαλείας με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, την ώρα που «σφραγίστηκε», σύμφωνα με αποκάλυψη του συμβούλου του Μακρόν, η αποδέσμευση ενός δανείου – μαμούθ ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το Κίεβο, για το οποίο θα χρησιμεύσουν ως εγγυήσεις τα μελλοντικά κέρδη από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.

Το Κίεβο έχει υπογράψει 15 διμερείς συμφωνίες ασφαλείας με άλλες χώρες από το 2022 που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στα εδάφη της. μεταξύ άλλων με το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία. Η συμφωνία ΗΠΑ – Ουκρανίας δεν απαιτεί την έγκριση του Κογκρέσου και θα μπορούσε να αναιρεθεί από μια πιθανή κυβέρνηση Τραμπ (αν προκύψει τέτοια μετά τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου). Από την πλευρά του, ο Μπάιντεν έχει πει στο πρόσφατο παρτελθόν ότι οι εγγυήσεις για την Ουκρανία θα είναι ισοδύναμες με εκείνες προς το Ισραήλ, καλύπτοντας οικονομική και στρατιωτική βοήθεια, καθώς και τη δυνατότητα κοινής παραγωγής όπλων.

Στις δηλώσεις που θα κάνουν οι δύο ηγέτες, εκτιμάται πως θα γίνουν αναφορές στο χρονοδιάγραμμα σχετικά με την αίτηση της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην εισαγωγή ξένων στρατιωτικών εκπαιδευτών στο εσωτερικό της χώρας. Ανάλογη συμφωνία θα υπογράψει η Ουκρανία και με την Ιαπωνία.

«Το έγγραφο με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι πρωτοφανές, όπως θα έπρεπε να είναι για τους ηγέτες που υποστηρίζουν την Ουκρανία», δήλωσε ο Ζελένσκι, επιχειρώντας να δώσει μια «γεύση» για τη συμφωνία ασφαλείας με την Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με όσα ισχύουν και με τις άλλες διμερείς συμφωνίες, αυτή με τις ΗΠΑ δεν θα απαιτεί την ενεργή εμπλοκή της στην άμυνα της Ουκρανίας σε περίπτωση επίθεσης. Θα μπορούσε όμως να διευκολύνει την Ουκρανία να ξεκινήσει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, καθώς το Κίεβο θα έχει σα χέρια του διαβεβαιώσεις για τη βοήθεια που θα μπορεί να λάβει σε περίπτωση νέας ρωσικής επίθεσης.

Οι διμερείς συμφωνίες ασφαλείας αναφέρουν ότι σε περίπτωση μελλοντικής ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, τα μέρη θα διαβουλεύονται εντός 24 ωρών για να καθορίσουν μέτρα αντιμετώπισης και αποτροπής.

Προεξοφλώντας τη διμερή συμφωνία ΗΠΑ-Ουκρανίας, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε: «Με την υπογραφή της, θα στείλουμε επίσης στη Ρωσία ένα μήνυμα για την αποφασιστικότητά μας. Αν ο Βλαντιμίρ Πούτιν νομίζει ότι μπορεί να ξεπεράσει τον συνασπισμό που υποστηρίζει την Ουκρανία, κάνει λάθος. Μέσω αυτής της συμφωνίας, εξασφαλίζουμε επίσης δεσμεύσεις από την Ουκρανία σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις και την παρακολούθηση της τελικής χρήσης των όπλων που παρέχουμε».

Ο Σάλιβαν τόνισε, ακόμα, ότι η Ουκρανία λαμβάνει διδάγματα για τον αμερικανικό στρατό, μεταξύ άλλων όσον αφορά τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στις πολεμικές της επιχειρήσεις. Εμβαθύνοντας τη συνεργασία με το Κίεβο, ο Σάλιβαν δήλωσε ότι και οι ΗΠΑ «θα επωφεληθούν από τις γνώσεις και την εμπειρία της Ουκρανίας, τις καινοτομίες της στο πεδίο της μάχης και τα διδάγματα που έλαβε από το μέτωπο».

Απόφαση G7:

Οριστική είναι, όπως όλα δείχνουν, η παροχή ενός νέου δανείου ύψους 50 δισ. δολαρίων από τη Δύση στην Ουκρανία ως το τέλος του 2024, μέσω της χρήσης παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, όπως αποφάσισαν οι χώρες της G7. Η συγκεκριμένη πληροφορία αυτή επιβεβαιώθηκε από τον Εμανουέλ Μπον, διπλωματικό σύμβουλο του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Ukrinform.

«Οι ηγέτες το αποφάσισαν, θα επιβεβαιώσουμε την υποστήριξή μας προς την Ουκρανία με τη μορφή ενός κοινού δανείου ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο οι χώρες της G7 θα παράσχουν στην Ουκρανία μέχρι το τέλος του έτους», είπε ο σύμβουλος του Μακρόν, προσθέτοντας πως πρόκειται, ουσιαστικά, για αμερικανικό δάνειο, «αλλά μπορεί να συμπληρωθεί με ευρωπαϊκά χρήματα ή εθνικές συνεισφορές».

Ο Μπον εξήγησε, ακόμα, ότι το δάνειο αυτό προς την Ουκρανία σχεδιάζεται να αποπληρωθεί από τα έσοδα που θα προκύψουν από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Και καταλαβαίνετε ότι εάν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ξεπαγώσουν για τον ένα ή τον άλλο λόγο ή εάν τα έσοδα από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία δεν αποφέρουν περισσότερα από όσα χρειάζονται για τη χρηματοδότηση του δανείου, τότε τίθεται το ζήτημα του καταμερισμού των βαρών» είπε χαρακτηριστικά, με τους τεχνικούς συμβούλους να συζητούν πλέον τις ειδικές λεπτομέρειες πριν υπογραφεί η συμφωνία.

«Αλλά τα πράγματα θα προχωρήσουν πολύ γρήγορα και σε κάθε περίπτωση τα 50 δισεκατομμύρια θα καταβληθούν μέχρι το τέλος του 2024», πρόσθεσε ο σύμβουλος του Μακρόν.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση αυτή της G7. «Καλά νέα από την G7: Άλλα 50 δισεκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία. Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιούμε τους τόκους από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία – ένα έξυπνο εργαλείο που δείχνει στον Πούτιν την ενότητά μας, βοηθάει πολύ την Ουκρανία και αποφορτίζει τους προϋπολογισμούς. Τώρα επεξεργαζόμαστε τις λεπτομέρειες», έγραψε ο υπουργός Κρίστιαν Λίντνερ στο Twitter.

Σε 300 δισ. ευρώ ανέρχονται τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

«Έχουμε μια πολιτική συμφωνία στο υψηλότερο επίπεδο (…) και είναι 50 δισ. δολάρια που θα αφιερωθούν στην Ουκρανία», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Αυτό το δάνειο ύψους 50 δισ.δολαρίων για το Κίεβο θα διασφαλιστεί από τα μελλοντικά επιτόκια των αδρανοποιημένων ρωσικών στοιχείων ενεργητικού, που ανέρχονται σε 300 δισ. ευρώ και αποδίδουν έσοδα τριών δισ. ευρώ τον χρόνο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «διατεθειμένες να δανείσουν έως και 50 δισ. προκειμένου να διασφαλίσουν πως ο σκοπός τους θα επιτευχθεί, όμως υπάρχουν και άλλοι δανειστές, κάτι που σημαίνει πως το πραγματικό ποσό είναι πιο χαμηλό», πρόσθεσε. «Πρόκειται για ένα αλληλέγγυο δάνειο. Θα μοιραστούμε τον κίνδυνο, επειδή μοιραζόμαστε τη δέσμευση ότι αυτό θα γίνει. Δεν θέλω να μιλήσω για τις άλλες αντιπροσωπείες, εναπόκειται σε εκείνες να πουν αν θα συμβάλουν».

Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία βρίσκονται παντού στην Ευρωπαϊκή Ένωση: περίπου 185 δισ. ευρώ έχουν παγώσει από τη Euroclear, μια διεθνή οργάνωση φύλαξης περιουσιακών στοιχείων στο Βέλγιο. Αυτό δίνει έναν κυρίαρχο ρόλο στην Ευρώπη για τη χρήση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων. Τα υπόλοιπα βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία, τη Βρετανία και την Ελβετία.

Πηγή: protothema.gr

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι