Γαλλία: Στηρίζουμε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου – Αντιδρούν ΗΠΑ, Ισραήλ και Χαμάς

Γαλλία: Στηρίζουμε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου – Αντιδρούν ΗΠΑ, Ισραήλ και Χαμάς

Η Γαλλία υποστηρίζει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ο εισαγγελέας του οποίου ζήτησε την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης ηγετών του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς και των ηγετών του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, μεταξύ των οποίων και του ηγέτη του Ισμαήλ Χανίγια.

«Η Γαλλία υποστηρίζει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, την ανεξαρτησία του, και τον αγώνα εναντίον της ατιμωρησίας σε όλες τις καταστάσεις», τόνισε σε σχετική ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά την Απόφαση για το αίτημα έκδοσης των αντίστοιχων ενταλμάτων σύλληψης.

«Η Γαλλία καταδίκασε από την 7η Οκτωβρίου τις αντισημιτικές σφαγές που διαπράχθηκαν από τη Χαμάς. Η τρομοκρατική οργάνωση αυτή ανέλαβε την ευθύνη για βάρβαρες επιθέσεις οι οποίες είχαν στόχο αμάχους, βασανισμούς και σεξουαλική βία που έχουν τεκμηριωθεί. Όσον αφορά το Ισραήλ, η Γαλλία προειδοποιεί εδώ και μήνες για την επιτακτική ανάγκη να τηρείται αυστηρά το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και επισημαίνει ότι είναι απαράδεκτες οι απώλειες στις τάξεις των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και η ανεπαρκής πρόσβαση του πληθυσμού σε ανθρωπιστική βοήθεια», προσθέτει το κείμενο.

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Χαν έκανε γνωστό χθες ότι ζητεί την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ για εγκλήματα στα οποία περιλαμβάνει την «σκόπιμη πρόκληση λιμού σε πολίτες, ανθρωποκτονίες εκ προθέσεως και «εξόντωση ή/και δολοφονία πολιτών» κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Ζητεί ταυτόχρονα να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης εις βάρος τριών ηγετών της Χαμάς, του Ισμαήλ Χανίγια, του Μοχάμεντ Ντέιφ και του Γιαχία Σινουάρ, κατηγορώντας τους για «εξόντωση πολιτών, βιασμούς και άλλες μορφές σεξουαλικής βίας, απαγωγή ομήρων και σειρά αδικημάτων που συνιστούν εγκλήματα πολέμου».

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, απεναντίας υπερασπίστηκε σθεναρά χθες το Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας εξωφρενικό το αίτημα να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης ισραηλινών ηγετών, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι η έκδοση ενταλμάτων για Ισραηλινούς «είναι ντροπή».

Ηγετικά στελέχη της γαλλικής αριστεράς εξέφρασαν από την πλευρά τους ικανοποίηση χθες για την ανακοίνωση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ενώ, Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας και Ισραήλ καταφέρθηκαν εναντίον των ενταλμάτων σύλληψης ηγετών τους.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός απέρριψε «με αηδία τη σύγκριση από τον εισαγγελέα της Χάγης του Ισραήλ, μιας δημοκρατικής χώρας, με τους σφαγείς της Χαμάς». Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του, ο Ισραέλ Κατς, κατακεραύνωσε τη «σκανδαλώδη απόφαση και την ιστορική ατιμία» του δικαστηρίου της Χάγης. Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα από πλευράς του καταδίκασε τις «προσπάθειες του εισαγγελέα να εξισώσει το θύμα με τον δήμιο».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πιο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ χαρακτήρισε «εξωφρενικό» το αίτημα να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης του κ. Νετανιάχου, απορρίπτοντας κάθε «εξίσωση του Ισραήλ και τη Χαμάς». Επίσης κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την αμερικανική εβραϊκή κληρονομιά στον Λευκό Οίκο απέρριψε τον όρο γενοκτονία, που χρησιμοποιείται για τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Μπλίνκεν, αφού χαρακτήρισε «ντροπή» το αίτημα για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης ισραηλινών ηγετών, υποστήριξε ότι αυτό θα μπορούσε να θέσει υπό αμφισβήτηση τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ πρόσθεσε πως το Διεθνές Δικαστήριο δεν έχει δικαιοδοσία στο Ισραήλ.

Παρά τις ενστάσεις πολλών ξένων κρατών και ανθρωπιστικών οργανισμών για μείζονα χερσαία επίθεση στη Ράφα, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γκάλαντ επέμεινε στο «καθήκον του Ισραήλ να επεκτείνει τη χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, να εξαρθρώσει τη Χαμάς και να εγγυηθεί την επιστροφή των ομήρων» κατά τη συνάντηση που είχε το σαββατοκύριακο με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, τον Τζέικ Σάλιβαν.

Προχθές Κυριακή στην Ιερουσαλήμ ο Σάλιβαν  κάλεσε το Ισραήλ να συνοδεύσει τις ενέργειές του με «κάποια πολιτική στρατηγική για το μέλλον του παλαιστινιακού θύλακα». Επαφές με Ισραηλινούς ηγέτες είχε χθες και ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μπένι Γκαντς, υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου στην κυβέρνηση του Νετανιάχου, απείλησε να παραιτηθεί αν δεν έχει καταρτιστεί και υιοθετηθεί εντός τριών εβδομάδων “Σχέδιο Δράσης” για τη μεταπολεμική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. Και ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ απαίτησε επίσης να ετοιμαστεί άμεσα κάποιο σαφές σχέδιο για να υπάρξει κυβερνητική εναλλακτική στη Λωρίδα της Γάζας χωρίς την συμμετοχή της Χαμάς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι