Γαλλικό Συνδικάτο CGT: “Όχι ολυμπιακή εκεχειρία”

Γαλλικό Συνδικάτο CGT: “Όχι ολυμπιακή εκεχειρία”
epa11171707 Striking workers carry a banner with the message 'Eiffel Tower employees on strike' at the foot of the Eiffel Tower in Paris, France, 22 February 2024. The Eiffel Tower has been closed to the public since 19 February, due to an indefinite strike led by the CGT and FO trade unions to protest against the financial management and maintenance practices of the Eiffel Tower's operating company (SETE). EPA/TERESA SUAREZ

Το γαλλικό συνδικάτο CGT ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέθεσε προειδοποίηση για απεργία των δημόσιων υπαλλήλων στο διάστημα από τις 15 Απριλίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου, η οποία καλύπτει συνεπώς την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού (26 Ιουλίου – 11 Αυγούστου) και των Παραολυμπιακών Αγώνων (28 Αυγούστου – 8 Σεπτεμβρίου).

«Όχι ολυμπιακή εκεχειρία», προειδοποιεί σε ανακοίνωσή του το μεγαλύτερο συνδικάτο του δημόσιου τομέα, το οποίο είχε ήδη κάνει γνωστή την πρόθεσή του να καλέσει σε απεργία στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και κατέθεσε προειδοποιήσεις για τους τρεις κλάδους του δημόσιου τομέα (Κράτος, συλλογικότητες, υγεία).

Το συνδικάτο ζητάει κυρίως «προσλήψεις μονίμων, μισθολογικές αποζημιώσεις λόγω των επαγγελματικών αναγκών που θα δημιουργηθούν από τους Αγώνες, (…) δικαιώματα σε άδεια, στην επιλογή της τηλεργασίας και στην αποσύνδεση».

Η προειδοποίηση αυτή ακολουθεί εκείνη του δεύτερου μεγαλύτερου συνδικάτου του δημόσιου τομέα, της Force Ouvrière (FO), η οποία είχε επίσης καταθέσει στις αρχές Μαρτίου μια προειδοποίηση για απεργία που εκτείνεται σε όλη την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, ζητώντας καλύτερες αμοιβές για τους δημόσιους υπαλλήλους.

Δύο άλλα συνδικάτα, η CFDT (τρίτο σε δύναμη στο δημόσιο τομέα) και η Unsa (τέταρτο) έχουν αντιθέτως γνωστοποιήσει πως στο στάδιο αυτό δεν καλούν σε κινητοποίηση στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, με τη γενική γραμματέα της CFDT να διαβεβαιώνει στις αρχές Μαρτίου ότι η συνομοσπονδία της δεν έχει «καμιά επιθυμία να χαλάσει αυτή τη γιορτή».

«Όλη η χώρα επιθυμεί να μην υπάρξουν απεργίες» στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, είχε τονίσει στις αρχές Μαρτίου ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Στανισλάς Γκερινί.

Ο υπουργός είχε τότε χαρακτηρίσει «πολύ ανακριβή» τον ισχυρισμό συνδικάτων, σύμφωνα με τον οποίο δεν έγινε διάλογος με την κυβέρνηση για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, και είχε επιβεβαιώσει ότι τα δημόσια όργανα, που θα κινητοποιηθούν στη διάρκεια των Αγώνων, θα πάρουν πριμ 500, 1.000, ακόμη και 1.500 ευρώ, ανάλογα με το βαθμό εμπλοκής τους.

«Μπορέσαμε να διαπιστώσουμε ότι κι εδώ το χρήμα ρέει αφειδώς (…) με συνολική μισθοδοσία 584,8 εκατομμυρίων ευρώ για τους μόλις γύρω στους τριάντα διευθυντές της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024», κατήγγειλε σήμερα από την πλευρά της η CGT.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι