Γεωργία προς Ουκρανία: Προσπαθείτε να μας μπλέξετε στον πόλεμο

Γιατί ο πόλεμος είναι υπαρξιακός και για τη Ρωσία – Τρία ερωτήματα, Σταύρος Λυγερός

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Γεωργίας κατηγόρησε σήμερα την Ουκρανία ότι προσπαθεί να εξαπλώσει τον πόλεμο στη χώρα του. Αφορμή στάθηκε η κατάσχεση φορτίου με εκρηκτικά που προσπάθησαν Ουκρανοί να περάσουν από τη Γεωργία στη Ρωσία για σαμποτάζ.

Η γεωργιανή Υπηρεσία Κρατικής Ασφάλειας ανακοίνωσε χθες ότι προέβη στην κατάσχεση φορτίου εκρηκτικών που είχε προορισμό τη ρωσική πόλη Βορόνεζ. Τα εκρηκτικά ήταν κρυμμένα μέσα σε ένα φορτίο μπαταριών αυτοκινήτων. Η μεταφορά του έγινε οδικώς από την Ουκρανία μέσω Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Τουρκίας.

Υπενθυμιζεται ότι τα εκρηκτικά που χρησιμοποίησε η Ουκρανία για να ανατινάξει τμήμα της γέφυρας της Κριμαίας, είχαν -σύμφωνα με τη Ρωσία- μεταφερθεί με φορτηγό που είχε ξεκινήσει από την Ουκρανία, και είχε κάνει παρόμοια διαδρομή με το φορτίο των εκρηκτικών που κατασχέθηκαν προ τριημέρου.

«Αυτό επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά αυτό που, κατ’ αρχήν, οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ουκρανικής κυβέρνησης δήλωναν ανοιχτά ότι ήθελαν και πιθανώς εξακολουθούν να θέλουν: ένα δεύτερο μέτωπο στη χώρα μας», δήλωσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιράκλι Κομπακίτζε. Ο Κομπακίτζε διορίστηκε μετά την παραίτηση του Ηρακλή Γκαριμπασβίλι από την προεδρία του κόμματος «Γεωργιανό Όνειρο», το οποίο κυβερνά τη χώρα από το 2013. Οπως είπε ο Γκαριμπασβίλι το κομμα θα επιλέξει ένα νέο πρόσωπο για να το οδηγήσει στις εκλογές που θα διεξαχθούν φέτος. Η κυβέρνηση της Γεωργίας ακολουθεί πιο φιλορωσική πολιτική από παλιότερα.

Η πρεσβεία της Ουκρανίας τόνισε ότι εξετάζει τους ισχυρισμούς της γεωργιανής υπηρεσίας ασφαλείας «σχετικά με την εμπλοκή Ουκρανών πολιτών σε παράνομες δραστηριότητες» και κάλεσε την Τιφλίδα να μην πολιτικοποιεί το περιστατικό.

Οι σχέσεις του δύο χωρών είναι τεταμένες. Πέρσι ανακλήθηκε ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στη Γεωργία και αποπέμφηκε από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αφήνοντας την πρεσβεία στην Τιφλίδα με επικεφαλής διπλωμάτη κατώτερου βαθμού.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι