Γερμανικές μυστικές υπηρεσίες: Η Ουκρανία θα χάσει και άλλα εδάφη

Για επιστροφή στο "φρένο χρέους" δεσμεύεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών

Νέα έκθεση των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών που τμήμα της δημοσιεύεται στην εφημερίδα “Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung” (FAS) αναφέρει ότι φέτος η Ουκρανία, που έχει ήδη χάσει το 18% των εδαφών της, θα έχει και άλλες εδαφικές απώλειες «λόγω της ρωσικής ανωτερότητας στο πεδίο της μάχης» και όχι μόνον.

Όπως αναφέρουν, είναι πολύ πιθανόν η Ουκρανία να χάσει μάλιστα σημαντικά μεγαλύτερη έκταση. Εκτιμάται ότι η Ρωσία έχει σημαντικά ισχυρότερη χρήση όσον αφορά στο πυροβολικό, ενώ παράλληλα μπορεί να αναπληρεί τις απώλειές της πιο εύκολα. Αν και πέρασε νόμος για επιστράτευση νεότερων Ουκρανών και όλοι αυτοί που καλούνται, νεοσύλλεκτοι και έφεδροι, μπορεί να φθάσουν και τις 200.000, εντούτοις θα χρειασθούν εκπαίδευση και ουσιαστικά θα αρχίσουν να “μετράνε”  σύμφωνα με τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες μετά τα τέλη του καλοκαιριού.

Οι ίδιες υπηρεσίες εκτιμούν ότι η Ουκρανία προσπαθεί να κερδίσει χρόνο. Σχολιάζοντας την έκθεση ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής και αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών Ρόντερικ Κιζεβέτερ, χαρακτηρίζει το σενάριο καταστροφολογικό. Απεναντίας, ο Ραλφ Στέγκνερ, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, ο οποίος είναι επίσης μέλος της  ίδιας επιτροπής, χαρακτηρίζει την έκθεση ρεαλιστική.

Ο χριστιανοδημοκράτης θεωρεί ότι διαδίδονται απαισιόδοξα σενάρια που υποδηλώνουν ότι η κατάσταση είναι απελπιστική και ότι η στρατιωτική υποστήριξη δεν έχει πλέον καμία χρησιμότητα, αποσκοπώντας να καμφθεί το ηθικό των Ουκρανών και ο Ζελένσκι να υπογράψει ειρήνη με βαρείς όρους. Ο ίδιος πιστεύει ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη και μέμφεται τον Όλαφ Σολτς ότι είναι συντηρητικός στην παροχή βοήθειας. Θεωρεί ότι πρέπει να πάψουν να υπάρχουν κόκκινες γραμμές και να αρχίσει η Ουκρανία να πλήττει ρωσικά εδάφη με τα όπλα των Δυτικών. Κρίνει δε πως όσο περισσότερο αργεί η ενίσχυση της Ουκρανίας και η άρση των περιορισμών, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να αναστραφεί η σημερινή εικόνα.

Ο Ραλφ Στέγκνερ απεναντίας εκτιμά ότι η στην ουσία η αξιολόγηση των μυστικών υπηρεσιών ήταν σωστή και συνεπής με όσα γνωρίζουν οι αρμόδιοι. Εκτιμά ότι ορισμένοι σκληροπυρηνικοί (όπως ο Κιζεβέτερ) υποστήριζαν ότι το θέμα ήταν να δοθούν στην Ουκρανία πολλά όπλα και ότι με περισσότερο οπλισμό οι Ουκρανοί θα εξανάγκαζαν τον Πούτιν να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όπως συμπλήρωσε, όμως, «μπορούμε και πρέπει να αποτρέψουμε την ήττα της Ουκρανίας, αλλά δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι θα νικήσει», δηλαδή κάτι που είναι υπέρ της παράτασης του πολέμου στην ουσία για όσο αντέχουν οι εμπόλεμοι. Ο Στέγκνερ καταλήγει ότι «επιμένοντας στη λογική περισσότερα όπλα και παραδόσεις σε άμεσες ημερομηνίες, είναι σαν να λέμε ότι η αύξηση της δόσης ενός φαρμάκου που δεν φέρνει βελτίωση, θα κάνει τη διαφορά».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι