Γερμανικές υπηρεσίες λένε ότι η Κίνα πίεσε τον ΠΟΥ να καθυστερήσει να εξαγγείλει πανδημία

Γερμανικές υπηρεσίες λένε ότι η Κίνα πίεσε τον ΠΟΥ να καθυστερήσει να εξαγγείλει πανδημία

Γερμανικά ΜΜΕ αποκάλυψαν ότι ο πρόεδρος της Κίνας τον Ιανουάριο πίεσε τον διευθυντή του ΠΟΥ να καθυστερήσει να εκδώσει παγκόσμια προειδοποίηση για το ξέσπασμα του κορονοϊού.

Σύμφωνα με μια συνομιλία της 21ης ​​Ιανουαρίου μεταξύ των δύο, η οποία αναφέρθηκε πληροφορίες από την ομοσπονδιακή υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας, το Bundesnachrichtendienst (BND), ο Xi προέτρεψε τον επικεφαλής της ΠΟΥ να «καθυστερήσει μια παγκόσμια προειδοποίηση» για την πανδημία και να παρακρατήσει πληροφορίες σχετικά με την μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο, το οποίο εκτιμάται ότι το BND είχε ως αποτέλεσμα καθυστέρηση 4 έως 6 εβδομάδων.

Ο ΠΟΥ δημοσίευσε μια δήλωση στην οποία αποκαλεί τους ισχυρισμούς «αβάσιμους και αναληθείς». Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι το Πεκίνο είχε ανταποκριθεί «έγκαιρα» και ήταν «ανοιχτό και διαφανές» σχετικά με την προειδοποίηση των εθνών σε όλο τον κόσμο για το ξέσπασμα.

Ο Tedros, πρώην υπουργός Υγείας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Αιθιοπίας, ένα κράτος “πελάτης” της Κίνας, διορίστηκε επικεφαλής της ΠΟΥ με τη ρητή υποστήριξη του Πεκίνου.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα αναφέρει ότι ο ΠΟΥ «πρέπει να γνώριζε περισσότερα από όσα γνώριζαν». Σύμφωνα με πηγές κοντά στην αμερικανική κοινότητα πληροφοριών, ο ΠΟΥ γνώριζε το ενδεχόμενο πανδημίας που προερχόταν από την Κίνα ήδη από τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους.

Η κυβέρνηση της Κίνας αναγνώρισε επίσημα την ύπαρξη του ιού στις 31 Δεκεμβρίου και ο ΠΟΥ κήρυξε πανδημία στις 11 Μαρτίου.

Τον περασμένο μήνα, έγγραφα που διέρρευσαν στα μέσα ενημέρωσης έδειξαν ότι αφού οι Κινέζοι αξιωματούχοι καθόρισαν κρυφά ότι πιθανότατα αντιμετώπιζαν πανδημία, προειδοποίησαν το κοινό αρκετές ημέρες αργότερα, και μέχρι τότε, ήταν ήδη πολύ αργά. Εκείνες τις μέρες, η πόλη Γουχάν φιλοξένησε μαζικό συμπόσιο για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, και εκατομμύρια άρχισαν να ταξιδεύουν για τους εορτασμούς του σεληνιακού νέου έτους.

Η μεγαλύτερη εφημερίδα Bild της Γερμανίας, στις 15 Απριλίου, έστειλε στο Πεκίνο λογαριασμό 149 δισεκατομμυρίων ευρώ για ζημίες που προκλήθηκαν στη χώρα από την πανδημία του κορονοϊού.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση, που διεξήχθη στις 7 Μαΐου από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Redfield & Wilton που εδρεύει στο Λονδίνο, το 77% των Γερμανών πιστεύουν ότι η Κίνα φέρει κάποια ευθύνη για την πανδημία κορανοϊού και πιστεύει ότι το Πεκίνο ήταν ανέντιμο για τους αριθμούς μολύνσεων. Το 33% ευνόησε περισσότερη απόσταση μεταξύ των δύο χωρών.

Η Γερμανία είναι απλώς μια από έναν αυξανόμενο αριθμό χωρών που απαιτούν από την Κίνα να απαντήσει για την απόκρυψη κρίσιμων πληροφοριών σχετικά με το ξέσπασμα του κορονοϊού στον υπόλοιπο κόσμο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι