Γκουτέρες: “Δεν συνιστά λύση για τη Γάζα να γίνει προτεκτοράτο του ΟΗΕ”

Ο Γκουτέρες αναμένεται στα σύνορα Αιγύπτου - Λωρίδας της Γάζας

Για την “επόμενη μέρα” στη Γάζα και την Παλαιστίνη μίλησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ

«Ένα προτεκτοράτο του ΟΗΕ στη Γάζα μετά τον πόλεμο δεν θα ήταν λύση«, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, συνηγορώντας υπέρ μιας “μετάβασης” στην οποία θα μετάσχουν πολλοί παράγοντες, κυρίως οι ΗΠΑ και οι αραβικές χώρες.«Είναι σημαντικό να μπορούμε να μετατρέψουμε αυτή την τραγωδία σε ευκαιρία, και για να καταστεί αυτό δυνατό, είναι βασικό μετά τον πόλεμο να προχωρήσουμε αποφασιστικά και μη αναστρέψιμα προς τη λύση των δύο κρατών”, δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες στους δημοσιογράφους.

Αυτό απαιτεί μια «ενισχυμένη Παλαιστινιακή Αρχή, που θα αναλάβει τις ευθύνες στη Γάζα. Αλλά η Παλαιστινιακή Αρχή δεν μπορεί να πάει στη Γάζα μαζί με τα ισραηλινά άρματα μάχης, η διεθνής κοινότητα πρέπει να εξετάσει μια μεταβατική περίοδο», προσέθεσε, διευκρινίζοντας: «Δεν νομίζω ότι ένα προτεκτοράτο του ΟΗΕ στη Γάζα είναι λύση. Νομίζω ότι χρειαζόμαστε μια προσέγγιση με πολλαπλούς παράγοντες, στην οποία διαφορετικές χώρες, διαφορετικές οντότητες, θα συνεργαστούν», δήλωσε, αναφέροντας ανάμεσα σε αυτούς τους παράγοντες τις Ηνωμένες Πολιτείες, ως “εγγυήτριες” της ασφάλειας του Ισραήλ, και τις αραβικές χώρες της περιοχής που είναι “απολύτως απαραίτητες” για τους Παλαιστίνιους.

«Όλος ο κόσμος πρέπει να συγκλίνει για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας μετάβασης, επιτρέποντας σε μια ενισχυμένη Παλαιστινιακή Αρχή να αναλάβει τις ευθύνες στη Γάζα», είπε. Παράλληλα κατήγγειλε για άλλη μια φορά “τις παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και τις παραβιάσεις της προστασίας των αμάχων στη Γάζα”. Κάθε χρόνο, ο γενικός γραμματέας δημοσιεύει τη “λίστα της ντροπής” που συντάσσει σε σχέση με τα δικαιώματα των παιδιών κατά τη διάρκεια συγκρούσεων. Η μέχρι τώρα απουσία του Ισραήλ από αυτή τη λίστα επικρίνεται από τις οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Χωρίς να πει εάν αυτή η κατάσταση μπορεί να μεταβληθεί, ο Γκουτέρες συνέκρινε τον αριθμό των παιδιών που σκοτώθηκαν μέσα σε λίγες εβδομάδες στη Γάζα με άλλες συγκρούσεις των οποίων τα εμπλεκόμενα μέρη περιλαμβάνονται στη μαύρη λίστα του. «Παρουσίασα επτά αναφορές, σε αυτές τις επτά αναφορές, ο μεγαλύτερος αριθμός σκοτωμένων παιδιών μέσα σε έναν χρόνο από έναν παράγοντα αφορούσε τους Ταλιμπάν την περίοδο 2017-2018, ο δεύτερος ήταν η συριακή κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της, εκεί επίσης ήταν γύρω στα 700″, είπε.

«Χωρίς να υπεισέλθω στις συζητήσεις για την ακρίβεια των στοιχείων που δημοσιεύτηκαν από τις ντε φάκτο αρχές στη Γάζα, αυτό που είναι σαφές, είναι ότι σε μερικές εβδομάδες, χιλιάδες παιδιά σκοτώθηκαν», επέμεινε κάνοντας λόγο για έναν “χωρίς προηγούμενο” αριθμό νεκρών αμάχων κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης από τότε που ανέλαβε επικεφαλής του ΟΗΕ τον Ιανουάριο του 2017.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι