Γκουτέρες: Οι ενέργειες της Χαμάς δεν δικαιολογούν τη συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων

Γκουτέρες: Οι ενέργειες της Χαμάς δεν δικαιολογούν τη συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων

Δεν επιτρέπεται η συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων είπε ο Γκουτέρες για τη Γάζα, όπου όσα ασθενοφόρα προσπαθούν να προσεγγίσουν νοσοκομεία, δέχονται πυρά.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε σήμερα πως οι επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ δεν δικαιολογούν τη συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων. “Δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται τα φρικτά πράγματα που έκανε η Χαμάς ως αιτία για συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού”, δήλωσε συγκεκριμένα ο Γκουτέρες σε συνέντευξή του προς το CNN, προσθέτοντας πως 101 μέλη του προσωπικού του ΟΗΕ έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα στον πόλεμο που ξέσπασε μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

Εν τω μεταξύ είναι τραγικη η κατάσταση στα παλαιστινιακά νοσοκομεία στη Γάζα, καθώς «οι ασθενείς «βρίσκονται στους δρόμους, χωρίς περίθαλψη μετά τις εξαναγκαστικές εκκενώσεις δύο παλαιστινιακών νοσοκομείων», όπως δήλωσε σήμερα ο διευθυντής των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της Λωρίδας της Γάζας. Ο ίδιος είπε ότι «οι εξαναγκαστικές εκκενώσεις των παιδιατρικών νοσοκομείων Αλ Νασρ και Αλ Ραντίσι άφησαν τους ασθενείς στον δρόμο, χωρίς θεραπεία. Έχουμε χάσει εντελώς την επαφή με το νοσηλευτικό προσωπικό των ιδρυμάτων και πρέπει να σώσουμε τα πρόωρα μωρά που κινδυνεύουν».

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός διαβεβαίωνε ότι Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν ένα πέρασμα για να απομακρυνθούν οι άμαχοι, με τα πόδια ή με ασθενοφόρα, από τα νοσοκομεία Αλ Σίφα, Αλ Ραντίσι και Αλ Νασρ και υποστήριζε ότι οι στρατιώτες του Ισραήλ θα βοηθούσαν σήμερα στην απομάκρυνση των βρεφών. Ομως η Μέλανι Γουόρντ, επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Ιατρική Βοήθεια για τους Παλαιστίνιους» (MAP) που δραστηριοποιείται στη νεογνολογική κλινική του Αλ Σίφα, είπε ότι «τα ασθενοφόρα δεν μπορούν να προσεγγίσουν στο νοσοκομείο, ιδίως εκείνα που διαθέτουν τον αναγκαίο εξοπλισμό για τη μεταφορά μωρών. Επιπλέον, κανένα νοσοκομείο δεν έχει τη δυνατότητα να τα παραλάβει, επομένως δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι αυτές οι μεταφορές μπορούν να γίνουν με ασφάλεια».

Εδώ και αρκετές ημέρες, εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Αλ Σίφα λένε ότι δεκάδες πτώματα έχουν εγκαταλειφθεί γύρω από το νοσοκομείο και στην αυλή του. Ένας τραυματιοφορέας που μίλησε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο είπε ότι ασθενοφόρα δέχτηκαν πυρά από ελεύθερους σκοπευτές όταν προσπάθησαν να προσεγγίσουν τις εγκαταστάσεις. «Ζητήσαμε να μπορέσουμε να θάψουμε τους νεκρούς μας, όμως όποιος βγαίνει στην αυλή του νοσοκομείου Αλ Σίφα δέχεται πυρά», επανέλαβε ο διευθυντής των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της Λωρίδας της Γάζας. Λόγω της κατάστασης αυτής το υπουργείο Υγείας της Χαμάς δεν έχει τη δυνατότητα να ανακοινώνει απολογισμό των νεκρών και των τραυματιών «επειδή δεν έχουμε πρόσβαση στα θύματα», εξήγησε ο ίδιος.Την Παρασκευή η Χαμάς είχε ανακοινώσει ότι οι νεκροί ξεπερνούν τις 11.000.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι