Η Αγγελοπούλου προσπάθησε να απαντήσει για την απουσία σημαίας, την ουδετεροπατρία και τις “κομψές” αναρτήσεις

Η Αγγελοπούλου προσπάθησε να απαντήσει για έλλειψη σημαίας, ουδετεροπατρία και "κομψές" αναρτήσεις

Η Γιάννα Αγγελοπούλου προσπάθησε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου να απαντήσει σε όσα καταμαρτυρούνται στην Επιτροπή της οποίας είναι επικεφαλής και παράλληλα παρουσίασε αυτό που θεωρεί έργο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».  “Απάντησε” για παράδειγμα ότι αντί για σημαία στο λογότυπο, προτιμήθηκαν τα κύματα, επειδή δείχνουν τα… ανεβοκατεβάσματα της ελληνικής ζωής.  Παρ΄ότι ηγείται μιας καθαρά ιστορικής επιτροπής, είπε ότι δεν είναι δική της δουλειά να κάνει στρογγυλό τραπέζι για την ιστορία.

«Η Επιτροπή δεν έχει ρόλο, πρόθεση ή βούληση να ξαναγράψει την Ιστορία ή να προκρίνει μια συγκεκριμένη ερμηνεία της Ελληνικής Επανάστασης και της ιστορίας μας συνολικά“, είπε για τον άκομψο τρόπο που τοποθετήθηκε η ιστοσελίδα της Επιτροπής για τον Καποδίστρια, αλλα και για τον Καραΐσκάκη. «Οποιαδήποτε κριτική είναι καλοδεχούμενη και χρήσιμη, όμως όταν γίνεται με όρους συγκρουσιακούς δεν βοηθάει κανέναν».

Η απούσα σημαία και τα σαράντα κύματα

Στο ερώτημα γιατί απουσιαζει η ελληνικη σημαία απο το σήμα της επιτροπής, απάντησε ότι ριγεί και κλαίει όταν γίνεται έπαρση σημαίας, αλλά “το λογότυπο της Επιτροπής 2021 έχει αρχή και τέλος. Το λογότυπο είναι ένα καλλιτεχνικό δημιούργημα το οποίο δείχνει τα κύματα, τα ανεβοκατεβάσματα, το τι πέρασε η χώρα μας. Τελειώνει ανοδικά… Θέλει να σημάνει ότι περάσαμε  από όλα αυτά τα κύματα και εδώ είμαστε για να προχωρήσουμε“. Και μάλωσε εν συνεχεια όποιον εν δυνάμει εξακολουθούσε να διατηρεί απορίες:

Μη συγχέετε το ένα με το άλλο», κατέληξε

Ο Καποδίστριας και η @@@ του Καραϊσκάκη

Για την ανάρτηση για τον Καποδίστρια, άφησε να εννοηθεί ότι διαφωνούσε, αλλά ότι δέχτηκε και την άλλη οπτική γωνία από πλουραλισμό, ενώ για τον Καραϊσκάκη είπε ουσιαστικά ότι έφταιγε εκείνος, επειδή ήταν αθυρόστομος και ζήτησε συγγνώμη αν τυχόν προσεβλήθη κανείς και μετά ανέλυσε τον καημό της για τις δυσκολίες μιας επιτροπής που δεν έχει ως αντικείμενο κτίρια:

«Πρέπει να σταματήσουμε να συνεργαζόμαστε με ανθρώπους που έχουν μια διαφορετική άποψη από εμάς; Όχι βέβαια. Μέσα στην Επιτροπή υπάρχουν τα μέλη της Ολομέλειας τα οποία είναι άνθρωποι με πραγματικά εντυπωσιακά βιογραφικά. Επειδή αναφερθήκατε στον συγκεκριμένο, τον κ. Χατζή, έχει γράψει σε ξένο λεξικό πραγματεία για τον Καποδίστρια. Έχει γράψει διάφορα άρθρα εκθειάζοντας τον. Ποιο ήταν το λάθος; Ότι απομονώθηκε ένα μικρό κομμάτι από ένα παλαιότερο άρθρο του και αυτό ανέβηκε. Σκοπός δεν ήταν ούτε να υποτιμήσουμε τον Καποδίστρια, ούτε να χαρακτηρίσουμε τον Καποδίστρια. Είμαι σίγουρη ότι θα μιλήσετε και για τον Καραϊσκάκη. Ηταν αθυρόστομος άνδρας, που είπε πολλά και γράφτηκαν πολλά, αλλά έδωσε το αίμα του για την Ελλάδα. Αυτό πρέπει να κρατήσουμε. Ζητώ συγγνώμη εάν προσβάλαμε. Να σας πω όμως και κάτι; Ο εορτασμός των 200 χρόνων είναι μια πολύ μεγάλη υπόθεση. Αν με ρωτήσετε “Εσύ Γιάννα που έκανες Ολυμπιακούς τι σχέση έχουν με τον τωρινό εορτασμό;” θα σας πω ότι η δουλειά της Επιτροπής είναι πολύ πιο δύσκολη.  Γιατί δεν έχει μεν προδιαγραφές, δεν έχει κατασκευές, δεν έχει κτίρια, δεν έχει στάδια, απευθύνεται όμως σε έναν κόσμο που έχει μια ευαισθησία για τη θρησκευτική παράδοση, για την πολιτιστική μας κληρονομιά, για την ιστορία μας, για αυτά που μάθαμε στο σχολείο μας. Οι ιστορικοί και οι ειδικοί έχουν το δικαίωμα και την υποχρέωση, αν θέλουν, να διοργανώσουν στρογγυλά τραπέζια, να διοργανώσουν συνέδρια και θα διοργανώσουν, για να συζητήσουν για διάφορες πλευρές της ιστορίας. Δεν είναι δική μας δουλειά να προβάλουμε τη μία ή την άλλη άποψη σε αυτό».

Για τις κατηγορίες περί ουδετεροπατρίας δήλωσε αδικημένη σφόδρα και  θεώρησε ότι απαντά δηλώνοντας ότι κανεις δεν έχει αποκλειστικότητα στην φιλοπατρία:

«Το άκουσα και αυτό. Δουλεύουμε ασταμάτητα για να φέρουμε σε πέρας όλα αυτά που μας ανατέθηκαν. Γιορτάζουμε την επανάσταση. Φωτίζουμε την ιστορία των Ελλήνων, προβάλλουμε την Ελλάδα. Όλα αυτά λέω ότι θα γίνονται στο διηνεκές. Την προβάλλουμε με μεγάλη περηφάνια. Προβάλλουμε όλα τα θετικά που έγιναν. Και εάν εμφανίζονται ακόμα και σκοτεινές στιγμές, είναι και αυτά ένας τρόπος για να διδαχτούμε εμείς οι Έλληνες και να πάμε με αυτοπεποίθηση στο 2021, να κοιτάξουμε μπροστά. Είμαστε προσηλωμένοι. Γιατί σεβόμαστε την ιστορία μας, τιμάμε τους ανθρώπους μας, αναδεικνύουμε τη χώρα μας και περιγράφουμε το μέλλον μας. Και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας κατηγορήσει, παριστάνοντας ότι το να είσαι φιλόπατρις είναι αποκλειστικότητα κάποιων. Όλοι αγαπάμε την πατρίδα μας».

Προβολή 

Είπε ότι στο επόμενο διάστημα “η Επιτροπή και εγώ προσωπικά θα ρίξουμε ιδιαίτερο βάρος και στην διεθνή προβολή της επετείου, ώστε να καταστήσουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 ένα διεθνούς εμβέλειας γεγονός. Θυμίζοντας ότι είναι ένα σπουδαίο ορόσημο στην ευρωπαϊκή ιστορία. Η συνέχεια των μεγάλων επαναστάσεων της Δύσης, της Αμερικανικής και της Γαλλικής. Ένας Αγώνας για Ελευθερία και Ανεξαρτησία που ενέπνευσε και άλλους λαούς. Θα μιλήσουμε σε όλο τον κόσμο για τη φλόγα της Ελευθερίας που καθόρισε την νεότερη πορεία της πατρίδας μας. Για τα κείμενα του Αγώνα, τα πιο φιλελεύθερα και προοδευτικά κείμενα της εποχής τους. Θα προβάλλουμε τη συναρπαστική ιστορία ενός έθνους που με τους αγώνες και το αίμα των ηρώων του έπιασε ξανά το νήμα της μακραίωνης ιστορίας του. Και μαζί με αυτά θα μιλήσουμε και για τη σύγχρονη Ελλάδα. Μια χώρα που ξέρει να κερδίζει τα μεγάλα στοιχήματα. Να ξεπερνά τις κρίσεις»

Στη συνέντευξη παρόντες ήταν ο εκτελεστικός γενικος συντονιστής της Επιτροπής Μάρτον Σίμιτσεκ και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κωστής Κοντογιάννης.

Η Γιάννα Αγγελοπούλου μίλησε και για τους τέσσερις άξονες που οριοθετούν το πλαίσιο του προγράμματος δράσεων και εκδηλώσεων.

Αυτοί είναι: α) Η Επανάσταση του 1821 ως καταστατικό στοιχείο της ελληνικής Ιστορίας, αλλά και ως ψηφίδα της παγκόσμιας Ιστορίας, β) Η Ελλάδα σήμερα μετά από μία πορεία 200 χρόνων, γ) οι  Έλληνες που αφήνουν το αποτύπωμά τους στον κόσμο τα τελευταία 200 χρόνια, δ) Το 2021 ως παράθυρο για την Ελλάδα του μέλλοντος

Αναφερόμενη το σύνολο των δράσεων αυτού του πρωτόγνωρου για την Ελλάδα εγχειρήματος σημείωσε, ότι το 25% των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν θα αφορά σε αμιγώς εορταστικά δρώμενα, ενώ το 75% θα αφορά σε δράσεις που θα έχουν ένα χειροπιαστό αποτύπωμα ή θα έχουν αναπτυξιακή διάσταση. Και υπογράμμισε «Θέλουμε μετά από χρόνια να λένε αυτό έγινε το 2021 με την ευκαιρία των 200 χρόνων από την Επανάσταση».

Η πρώτη δράση με τίτλο «Διαδρομές της Επανάστασης» θα δίνει τη δυνατότητα σε 200 νέα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, να περιοδεύσουν σε όλη την Ευρώπη με θεματικές που ανασυνθέτουν την Επανάσταση. Κάθε Διαδρομή θα συνδέεται με μια πτυχή της: Φιλική Εταιρεία, Φιλελληνισμός, Καποδίστριας, Ελληνική Διασπορά, Ελληνική Επανάσταση.

Η δεύτερη δράση με τίτλο «Οι Εφημερίδες της Ελληνικής Επανάστασης (1821-1832)», θα περιλαμβάνει, για πρώτη φορά, την αποδελτίωση του συνόλου των εφημερίδων που κυκλοφόρησαν στον ελληνικό χώρο κατά την περίοδο 1821-1832.

Η τρίτη δράση με τίτλο «Οι Έλληνες Έμποροι και η Επανάσταση του 1821» θα αφορά στην παραγωγή μιας σειράς ντοκιμαντέρ που θα παρουσιάζουν τη δραστηριότητα των Ελλήνων Εμπόρων από την ύστερη Τουρκοκρατία έως την Επανάσταση του 1821, το ρόλο τους στην προετοιμασία της Επανάστασης και τη συμβολή τους στη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι