Η Άγκυρα επανέρχεται στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών με νέα Navtex

Η Άγκυρα επανέρχεται με Navtex στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου,

Σε μια κίνηση κόντρα στο φιλικό κλίμα συνεννόησης, που επικρατεί εδώ και μήνες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, προχώρησε η Τουρκία.

Συγκεκριμένα, η Άγκυρα εξέδωσε Navtex, με την οποία δεσμεύει μεγάλη περιοχή του Αιγαίου, ως απάντηση σε ελληνική άσκηση. Στη Navtex, η Τουρκία επαναφέρει τη ρητορική της περί “αποστρατιωτικοποιημένων νήσων”.

Σύμφωνα με τους τουρκικούς ισχυρισμούς “από καιρό σε καιρό ορισμένοι σταθμοί μεταδίδουν ναυτιλιακές προειδοποιήσεις ότι θα πραγματοποιούνται στρατιωτικές δραστηριότητες στις περιοχές περιλαμβανομένων χωρικών υδάτων των αναφερόμενων νησιών που μπορεί να διακινδυνεύσουν την ασφάλεια της πλοήγησης κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών. Συνιστάται προσοχή σε τέτοιες ενέργειες που μπορεί να διακινδυνεύσουν την ασφάλεια της πλοήγησης”.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η απόφαση της Άγκυρας να επαναφέρει ζήτημα αποστρατικοποιημένων νησιών, παρά το θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δεν αποτελεί έκπληξη για την Αθήνα, παρά τις σχεδόν μηδενικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και παραβάσεις του FIR Αθηνών τον τελευταίο χρόνο.

Στην τουρκική Navtex αναφέρονται τα εξής νησιά:

TURNHOS N/W : 0156/24 (Izmir NAVTEX Station) (Published Date: 12-02-2024 19:20)TURNHOS N/W : 0156/24 AEGEAN SEA.

TASOS, AYA EVSTRATIOS, PSARA, SAMOTHRACE, LEMNOS, MYTILENE, CHIOS, NIKARIA, SAMOS, STAMPALIA, RHODES, CALKI, SCARPANTO, CASOS, PISCOPIS (TILOS), MISIROS (NISYROS), CALIMNOS, LEROS, PATMOS, LIPSOS, SIMI, COS, CASTELLORIZO ISLANDS ARE IN A NON-MILITARY STATUS IN ACCORDANCE WITH THE DECISION OF 13 TH FEBRUARY 1914 BY THE CONFERENCE OF LONDON, 1923 LAUSANNE PEACE TREATY, 1923 CONVENTION RELATING TO THE REGIME OF THE TURKISH STRAITS AND 1947 PARIS PEACE TREATY. THEREFORE ANY MILITARY ACTIVITY SHOULD NOT BE CONDUCTED IN THE TERRITORIAL WATERS OF THOSE ISLANDS.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι