Η αντίδραση της Τουρκίας για την σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ

Στις 6 Οκτωβρίου και με νέα σύνθεση οι διερευνητικές με την Τουρκία

«Ελπίζουμε ότι η αυξανόμενη ένταση στην περιοχή μας θα μειωθεί το συντομότερο δυνατό και η προσοχή θα επικεντρωθεί στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Γάζα», είπε μεταξύ άλλων ο Τούρκος αντιπρόεδρος Τζεβντέτ Γιλμάζ αργά σήμερα το απόγευμα. Με αυτή τη δήλωση η Τουρκία παίρνει θέση στο ζήτημα με καθυστέρηση πολλών ωρών.

Είχε προηγηθεί το μεσημέρι τηλεφώνημα των υπουργών Εξωτερικών Τουρκίας και Ιράν, μετά το οποίο ο πρώτος τηλεφώνησε στο Βρετανό ομόλογό του.  Επίσημη δήλωση όμως δεν έγινε και απλά διέρρευσε ημιεπίσημα ότι η Τουρκία επιθυμεί την μη κλιμάκωση.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Τζεβντέτ Γιλμάζ είπε τα εξής: «Ελπίζουμε ότι η αυξανόμενη ένταση στην περιοχή μας θα μειωθεί το συντομότερο δυνατό και η προσοχή θα επικεντρωθεί στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Γάζα. Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσουμε την κατάπαυση του πυρός, την απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον καταπιεσμένο παλαιστινιακό λαό και την έναρξη μιας πολιτικής διαδικασίας για την επίτευξη μιας διαρκούς ειρήνης δύο κρατών. Όσοι υποστηρίζουν άνευ όρων το Ισραήλ σιωπώντας για τις σφαγές, αυξάνουν τις περιφερειακές εντάσεις και είναι συνένοχοι στα εγκλήματα της κυβέρνησης Νετανιάχου.

»Είναι τόσο ιστορική και στρατηγική, όσο και ανθρωπιστική ανάγκη η διεθνής κοινότητα να επιστρέψει στο δρόμο του δικαίου, να σταθεί στο πλευρό εκείνου που έχει δίκιο και να πάρει θέση για να σταματήσει η ισραηλινή κυβέρνηση. Δεν υπάρχουν νικητές στον πόλεμο και δεν υπάρχουν χαμένοι στη δίκαιη ειρήνη».

Ο Φιντάν

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν εξέφρασε από το μεσημέρι, όχι άμεσα και επισήμως, αλλά ανεπίσημα και έμμεσα τις θέσεις της Τουρκίας, καθώς “διέρρευσαν” από πηγές όσα είπε κατά την τηλεφωνική του συνομιλία με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Χουσεΐν Αμπντουλαχίγια. Από όσα ειπώθηκαν ως “πληροφορίες από διπλωματικές πηγές” προέκυπτε ότι η Τουρκία ζήτησε από το Ιράν την αποκλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή και να “τελειώνει εδώ το θέμα”.

Ο Ιρανός ομόλογός του, του απάντησε ότι όλα εξαρτώνται από το Ισραήλ πλέον, καθώς η ιρανική επίθεση έχει προαποφασισθεί ότι θα έπαιρνε τέλος μόλις ολοκληρωνόταν. Συμπλήρωσε ότι η μόνη περίπτωση να επαναληφθεί, θα είναι αν το Ισραήλ προβεί σε εχθρικές ενέργειες. Υπενθυμίζεται ότι η ιρανική επίθεση έγινε ως απάντηση στον βομβαρδισμό του κτιρίου όπου στεγαζόταν το προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό, όπου σκοτώθηκαν 13 άτομα, οι περισσότεροι συστρατευμένοι με τους Φρουρούς της Επανάστασης και τρία ηγετικά στελέχη των Φρουρών, αλλά και μια αμέτοχη γυναίκα με το γιο της.

Το γεγονός ότι χτυπήθηκε διπλωματικός χώρος και στην ουσία ξένο έδαφος, είχε στηλιτευθεί από Ρωσία και Κίνα, όμως η προσπάθειά τους να ψηφιστεί καταδικαστική απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεν απέφερε καρπούς, καθώς αντιτάχθηκαν οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι